Bursa a scăzut cu 0,3% la debutul şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,28% la debutul şedinţei, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde au fost realizate tranzacţii de doar 274.000 de lei, cu acţiuni emise un sfert dintre companiile de pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 09:17
Bursa a scăzut cu 0,3% la debutul şedinţei, pe un rulaj foarte redus

După primele 25 de minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,32%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,2% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a stagnat.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,78%.

Corecţia indicelui a fost determinată în principal de scăderea acţiunilor OMV Petrom (-0,95%) şi Transgaz (-1,75%). Cele două titluri au fost, totodată, cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 94.000 de lei şi, respectiv, de 51.000 de lei.

Acţiunile Transgaz şi OMV Petrom au scăzut în şedinţa precedentă cu 1,08% şi, respectiv, cu 2,21%, afectate de intenţia Guvernului de a aplica unele taxe suplimentare.

Executivul vrea să instituie o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei electrice şi al gazului metan.

Totodată, potrivit unui proiect de ordonanţă, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Intenţia Guvernului privind taxa „pe monopolul natural” nu a avut, însă, o influenţă vizibilă asupra acţiunilor Transelectrica, care luni au scăzut cu 0,36%, iar la debutul şedinţei de marţi a coborât nesemnifiactiv, cu 0,07%.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în primele minute ale şedinţei de marţi acţiuni de 274.000 de lei (63.000 de euro), valoare de două ori sub rulajul de la debutul şedinţei anterioare, de 600.000 de lei (138.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat transferuri de doar 26.000 de lei.

Bursele europene au deschis marţi în scădere uşoară, în contextul divergenţelor din interiorul zonei euro privind modul în care vor fi utilizaţi banii fondului de bailout pentru recapitalizarea băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...