Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, în linie cu pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu 0,86% în prima parte a şedinţei, consemnând a treia zi consecutivă pe roşu, într-o piaţă unde unii investitori au continuat să îşi marcheze din câştiguri.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 11:29
Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, în linie cu pieţele externe

În prima jumătate de oră de tranzacţionare piaţa a coborât cu peste 1,2%, iar apoi corecţia a încetinit. Totuşi, fluctuaţiile au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

La ora 13:15, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,94% sub ziua anterioară, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,59% mai jos decât marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,78%. Titlurile a trei dintre cele cinci SIF-uri au coborât cu 0,38% – 2,11%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,16%. În acelaşi timp, titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 1,22%, iar acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au stagnat.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,87% sub închiderea de marţi, iar indicele BET-BK a coborât cu 0,81%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Temerile investitorilor legate de o posibilă intervenţie militară a SUA şi a statelor aliate în Siria i-au determinat pe unii investitori să îşi marcheze din profituri încă din a doua parte a şedinţei de marţi, când rulajele au început să crească.

În prima parte a şedinţei de miercuri, investitorii au transferat acţiuni de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro), sumă cu 12% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 14 milioane lei (3,1 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 6,6 milioane lei, iar preţul a continuat să scadă şi să se îndepărteze de pragul psihologic de 0,7 lei. În prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare, titlurile FP au coborât cu 1,16%, la preţul de 0,682 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile Băncii Transilvania (2,7 milioane lei, din care două deal-uri de 1 milion de lei) şi BRD (1,5 milioane lei, din care un deal de 425.000 de lei). Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,14%, la 1,411 lei, iar titlurile BRD au coborât cu 2,02%, la 8,5 lei.

Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea a crescut semnificativ, la 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), datorită mai multor tranzacţii prin care au fost transferate 47,65% din acţiunile firmei Nutrientul Palonta (NUTP), pentru milioane lei (milioane euro). Operaţiunile cu acţiunile Nutrientul au asigurat, astfel, aproape 98% din rulajul pieţei Rasdaq.

Titlurile firmei au fost tranzacţionate prin deal-uri de aproape 2,3 milioane lei (19,96% din titluri) şi prin 13 operaţiuni pe piaţa principală, de 4,7 milioane lei (27,69% din acţiuni). Cele mai mari pachete au fost transferate la preţurile de 37 lei şi, respectiv, de 60 lei. Preţul de 37 lei este cu 5,11% peste ziua precedentă, iar cotaţia de 60 lei este mai mare cu 70,45%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,11%, pe fondul temerilor investitorilor legate de o posibilă intervenţie militară a SUA şi a statelor aliate în Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...