Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de sub 3 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,77% în prima parte a şedinţei, influenţată marginal de corecţiile de pe pieţele europene, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost limitată la 2,9 milioane lei.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 11:48
Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de sub 3 milioane lei

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,69%, o corecţie similară fiind înregistrată şi de indicele BET-XT. Indicele extins BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,88%.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, era în scădere cu 0,89%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,29% sub închiderea şedinţei precedente.

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,25%, corectându-se uşor, după ce grupul Petrom a anunţat rezultatele financiare înregistrate anul trecut. În şedinţa anterioară, unii investitori au ridicat preţul acestor acţiuni cu peste 3%, în aşteptarea publicării rezultatelor financiare.

Grupul Petrom a anunţat joi dimineaţă că anul trecut a înregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

Corecţia uşoară consemnată de acţiunile OMV Petrom la deschiderea şedinţei a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 575.000 de lei.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 2,9 milioane lei (663.000 de euro), valoare de aproape patru ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 855.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,03%, la 0,574 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,9%. Bursele au fost pe roşu încă de la deschiderea şedinţei, din cauza temerilor investitorilor că Rezerva Federală a SUA va reduce programul de achiziţii de active financiare în cea mai mare economie a lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...