Bursa a scăzut cu 1%, cu un ritm mai alert pe acţiunile Fondul Proprietatea şi titlurile SIF-urilor

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,34%, iar titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu până la 2,3%, într-o piaţă a cărei evoluţie a urmat linia burselor externe, afectate de temerile privind amplificarea tensiunilor din Siria.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 14:43
Bursa a scăzut cu 1%, cu un ritm mai alert pe acţiunile Fondul Proprietatea şi titlurile SIF-urilor

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, continuând declinul din ziua anterioară. Dacă în primele minute, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 0,2%, după ora 11:00 scăderea a ajuns aproximativ 1%, în condiţiile accentuării corecţiilor de pe bursele vest-europene până la 1,5%, investitorii aşteptând să afle cum va reacţiona SUA şi statele aliate la situaţia din Siria.

„Investitorii au început să marcheze profiturile, fiind impulsionaţi de corecţiile din ultimele două zile înregistrate de pieţele externe. Am rămas surprins că piaţa noastră a rezistat foarte bine la convulsiile de afară, unde indicii au înregistrat corecţii de peste 9% în ultimele două – trei săptămâni. O escaladare a problemelor din Siria ar putea antrena corecţii importante pe burse, astfel că trebuie urmărit comportamentul pieţelor în apropierea pragurilor de suport”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denunţat marţi în termeni foarte duri un atac care a avut loc săptămâna trecută asupra populaţiei civile dintr-o suburbie a Damascului, afirmând că au fost folosite cu siguranţă arme chimice. Washingtonul analizează acum opţiunile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria.

În contextul corecţiilor de pe plan extern, acţiunile SIF-urilor au coborât cu 0,38% – 2,34%, cea mai vizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Totodată, a coborât şi preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), cu 1,78%, astfel că indicele BET-FI a încheiat ziua în scădere 1,65% sub şedinţa precedentă. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi a titlurilor celor cinci SIF-uri.

City of London, al doilea mare acţionar al Fondului, a anunţat marţi dimineaţă că mai deţine 4,87% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

În primele ore după publicarea anunţului City of London, acţiunile FP au fost tranzacţionate la preţuri cu aproximativ 1% sub închiderea de luni, însă spre mijlocul şedinţei scăderea a ajuns pentru câteva momente chiar la 2,5%.

„Este posibil ca raportarea de scădere sub pragul de 5% a celor de la City să fi fost un impuls pentru unii investitori să vândă pe fundalul corecţiilor de afară. Îmi aduc aminte că anunţul asemănător al celor de RBS a dus de asemenea la o corecţie intraday a cotaţiei acţiunilor FP”, a afirmat brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 1,43% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,17% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-XT s-a situat cu 1,46% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK a coborât cu 1,39%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro), sumă cu 62% mai mare decât rulajul de luni, de 17,4 milioane lei (3,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (12,1 milioane lei, din care un deal de 2,1 milioane lei), Banca Transilvania (5,9 milioane lei, din care un deal de 4,6 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (1,6 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,78%, la 0,69 lei, iar titlurile Băncii Transilvania au coborât cu 0,84%, la 1,413 lei.

Pe un rulaj de doar 258.000 de lei, acţiunile Erste au consemnat cea mai vizibilă scădere din piaţă, de 4,09%, ca urmare a corecţiei de 4,86% înregistrată pe piaţa de la Viena. Market makerii de la BVB au ţinut preţul de la Bucureşti la un nivel foarte apropiat de cel de la bursa de la Viena, care este piaţa principală a titlurilor Erste. La BVB, acţiunile au încheiat ziua la 108 lei (24,29 euro), iar la acel moment pe bursa de la Viena, titlurile Erste erau cotate la 24,26 euro.

Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au scăzut cu 3,32%, corectându-se după ce luni au urcat cu 6,5%. Scăderea a venit pe un rulaj de doar 5.600 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 606.000 de lei, faţă de 742.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...