Bursa a scăzut cu 1%, pe un rulaj salvat de acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea şi Erste

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,9%, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, unde operaţiunile cu acţiunile Transelectrica (TEL), Fondul Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au asigurat peste 80% din lichiditatea de aproape 15 milioane lei.
Economica.net - joi, 25 iul. 2013, 14:49
Bursa a scăzut cu 1%, pe un rulaj salvat de acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea şi Erste

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, la fel ca în ziua anterioară, iar rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,97% sub nivelul de miercuri, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,58%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,24%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu 0,78%, la 1,033 lei, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, şi au ajuns la preţul de 0,6395 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, săptămâna trecută, preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut în patru din cele şase şedinţe derulate de la acel moment şi până miercuri, înregistrând o corecţie de 7,57%. În acelaşi interval, titlurile SIF Muntenia au scăzut cu 6,57%.

Comparativ, în aceeaşi perioadă, titlurile SIF Oltenia au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 1,46%, iar acţiunile SIF Moldova cu 2,54%.

„Cred că evoluţia acţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia este determinată în special de profiturile înregistrate în prima jumătate a anului (care au fost cele mai mici dintre câştigurile SIF-urilor – n.r.). Investitorii sunt în continuare interesaţi de valoarea dividendelor şi acţionează în consecinţă în piaţă. Deocamdată nu se cunosc detalii privind preluarea administrării SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana şi nu cred că scăderile pot fi puse pe seama acestei situaţii. Probabil că în următoarele luni aceste SIF-uri vor se vor recorela cu evoluţia celorlate, dar acest lucru depinde şi de rezultatele pe care le vor obţine”, a mai spus Necula.

La finalul şedinţei de joi, indicele extins BET-XT a fost cu 0,8% sub nivelul de miercuri, iar indicele extins BET-BK a fost în scădere cu 0,54%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 14,9 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 22% peste rulajul de miercuri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiuni Transelectrica (3,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,6 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei) şi Erste (3,6 milioane lei). Aproape întregul rulaj al titlurilor Transelectrica a fost susţinut de două tranzacţii realizate în jurul orei 11:25, pentru aproximativ 3,7 milioane lei.

Titlurile Transelectrica au încheiat şedinţa în scădere cu 0,39%, la 12,8 lei, iar acţiunile Erste au crescut nesemnificativ, cu 0,05%, la 94,75 lei. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,31%, la 0,646 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Proiectul centralei fotovoltaice a ROMBAT de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, despre care compania a spus la momentul lansării că este probabil cea mai mare investiție......
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul ...
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...