Bursa a scăzut foarte uşor, iar prudenţa la tranzacţionare a limitat din nou rulajul

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze traiectoria burselor externe şi a scăzut vineri cu 0,16%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a depăşit 17 milioane lei.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 16:02
Bursa a scăzut foarte uşor, iar prudenţa la tranzacţionare a limitat din nou rulajul

Piaţa a încheiat în scădere patru din cele cinci şedinţe din această săptămână, astfel că indicele general BET-C a coborât cu 1,82%. Raportat la nivelul de la finalul lunii februarie, piaţa este cu 4,12% mai jos, iar comparativ cu nivelul din 2011. Corecţia din martie a redus la 13,5% câştigul din acest an al indicelui general.

„Atât pieţele internaţionale, cât şi bursa noastră se află într-un moment de incertitudine. În ultimele zile au fost publicate o serie de indicatori economici, de exemplu producţia manufacturieră de joi în zona euro, care indică prelungirea turbulenţelor economice. Investitorii sunt prinşi undeva la jumătate, ei nu sunt tentaţi să marcheze în totalitate profiturile obţinute de la începutul anului până în prezent, dar nici nu sunt interesaţi de noi achiziţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 0,26%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,11%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 39% peste rulajul şedinţei precedente, de doar 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro). Piaţa a înregistrat joi cea mai redusă lichiditate din ultimele două luni.

Mai mult de o treime din rulajul de vineri a fost asigurat de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 6,3 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,58 lei, preţ în creştere cu 0,26%.

Acţiunile Azomureş (AZO) au continuat să crească vineri, cu 2,75%, după ce joi au avansat cu 1,17%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care cred că noul acţionar majoritar al combinatului, Ameropa Holding, va lansa o ofertă de preluare la un preţ peste cotaţiile actuale de la bursă.

Evoluţia acţiunilor Azomureş a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei, iar preţul a ajuns la 1,87 lei.

Pe de altă parte, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,73%, la 1,081 lei, pe a şasea lichiditate din piaţă, 1 milion de lei. Corecţia a venit după ce banca a anunţat că administratorii propun acţionarilor o majorare de capital de 129,3 milioane lei, la 1,903 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve, precum şi o emisiune de obligaţiuni convertibile de 30 milioane euro.

„Corecţiile de pe acţiunile Băncii Transilvania sunt perfect normale, o mică parte din investitori considerând că este mai oportun să vândă decât să participe la o nouă majorare de capital sau să aştepte emisiunea de obligaţiuni”, a afirmat traderul.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 2,08%, la 16,02 lei, pe un rulaj de 210.000 de lei.

Cu câteva zile înainte de finalul ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din Transelectrica, în sistemul bursei erau plasate ordine de subscriere pentru 47,74% din titlurile scoase la vânzare. Valoarea cumulată a subscrierilor era de 78,5 milioane lei (18 milioane euro). Vineri au fost plasate ordine pentru 31,58% din ofertă. Oferta se va încheia marţi, 27 martie.

Subscrierile în ofertă sunt realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Preţul final de vânzare va fi stabilit după închiderea ofertei. Cele mai multe acţiuni au fost subscrise pe tranşa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

„Cred că oferta este în grafic, iar în ultimele două zile ale ofertei vom vedea un număr şi mai mare de investitori care vor dori să subscrie. Este normal ca investitorii, fie că ei fac parte din tranşa mică, fie din cea mare să dorească să obţină preţul cel mai mic. Oricum, există posibilitatea ca pe tranşa adresată investitorilor mari să avem un preţ diferit faţă de cel de pe tranşa mică. Modul de plasare a ordinelor pe tranşa mică este dat de tipologia investitorilor şi de comportamentul acestora în situaţii asemănătoare cum ar fi momentele de pre-deschidere sau pre-închidere a bursei”, a mai spus Niculae.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 265.000 de lei, valoare cu 33% mai redusă decât rulajul de joi, de 393.000 de lei.

Titlurile Vulcan Bucureşti (VULC), companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 54.000 de lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, continuând să urmeze linia din precedentele patru zile, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la perspectivele economiei mondiale. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...