Bursa a scăzut, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe

Bursa a încheiat în scădere cu 0,7%, trecând pe roşu chiar în ultima oră, sub presiunea corecţiilor de pe pieţele externe, unde investitorii au fost dezamăgiţi de preşedintele BCE, Mario Draghi, care nu a anunţat nicio măsură de contracarere a crizei datoriilor statelor din zona euro.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 14:44
Bursa a scăzut, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare în cadrul unor transferuri cu volume reduse, până aproape în ultima oră a şedinţei. Cu puţin înainte de ora 16:00, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a dezamăgit pieţele într-o conferinţă de presă şi nu a anunţat nicio măsură de contracarare a crizei datoriilor din zona euro. Bursele internaţionale au trecut rapid pe roşu, iar mişcarea a fost urmată şi de piaţa de la Bucureşti.

„Investitorii se aşteptau (ca BCE- n.r.) să cumpere bonduri ale ţărilor cu probleme, pe lângă o tăiere de dobândă. Dobânda nu a tăiat-o, «dar să ne zică ceva de bonduri»”, a comentat un broker.

La scurt timp după trecerea pe roşu, pe plan local a apărut şi informaţia potrivit căreia Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie anunţarea unei decizii privind referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.

Brokerii spun că spre deosebire de cursul de schimb bursa nu a fost afectată de anunţul Curţii, mai ales pentru că investitorii de la BVB nu au reacţionat vizibil la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu sau la rezultatele votului referendumului.

Deşi cotaţiile titlurilor de la BVB s-au întors pe scădere, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în majoritatea cazurilor.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,98%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,07% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,45% sub ziua precedentă.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 1,06%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 26,7 milioane lei (5,8 milioane euro), sumă din care 83% a reprezentat valoarea transferurilor cu titluri Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 22,1 milioane lei (4,8 milioane euro). Astfel, lichiditatea pieţei este cu 17% sub rulajul şedinţei precedente, de 32,2 milioane lei (7 milioane euro).

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 0,21% din acţiuni, în valoare de 15,1 milioane lei. Cel mai mare pachet de acţiuni a fost cedat la un preţ cu numai 0,1% sub închiderea de miercuri, în timp ce pachetul mai mic a fost transferat la un preţ cu 0,48% mai redus decât ultima cotaţie de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile au încheiat în scădere cu 0,48%, la 0,52 lei, şi au consemnat un rulaj de 7 milioane lei.

Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville, arată că după ce pe 26 iunie acţiunile FP au atins cel mai redus nivel din acest an, preţul a intrat pe un trend ascedent şi a urcat cu aproximativ 20%.

„Trendul este comparabil cu evoluţia unora din cele cinci SIF-uri. Dintre motivele aprecierii titlurilor FP putem să înşiruim achiziţiile efectuate de Manchester Securities, care a cumpărat de la începutul lunii iulie peste 0,26% din acţiunile Fondului, dar şi paşii importanţi în rezolvarea situaţiei de la Hidroelectrica, vizita reprezentanţilor bursei din Varşovia şi discuţiile recente legate de vânzarea participaţiei statului, de 13,7% din Electrica Muntenia Sud (EMS) către ENEL. Fondul Proprietatea deţine 12% din EMS”, a declarat Gherghe pentru MEDIAFAX.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea, transferuri mai mari de 500.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile Erste (1,2 milioane lei), SIF Transilvania (638.000 de lei) şi Banca Transilvania (607.000 de lei).Analistul crede că creşterea rulajelor titlurilor Erste în ultimele şedinţe este determinată de publicarea rezultatelor financiare semestriale, care au determinat şi amplificarea volatilităţii.

Totodată, el spune că acţiunile cu rezultate bune au reuşit să întoarcă o parte din corecţiile din perioada mai-iunie, dar în prezent sunt într-o consolidare.

„În această categorie includem SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom şi Banca Transilvania. Fiind o perioadă a anului în care volumele sunt mai scăzute în comparaţie cu restul anului nu cred că trebuie să ne alarmăm şi considerăm că momentul creşterii volumelor de tranzacţionare va fi sfârşitul lunii august, atunci când investitorii vor reanaliza portofoliile şi vor face ajustările necesare”, a mai spus Gherghe.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în picaj cu până la 2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii cuprinse între 0,3% şi 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
Pandemia de COVID-19 a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările......
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în primul ...
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești și Giurgiu
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești ...
Compania Square 7 Properties, care activează de peste 14 ani pe piata din Romania, a anunțat luni prin intermediul unui ...
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de lei/MWh mâine seară
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de ...
După recordul absolut de preț de săptămâna trecură, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț ...