Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,15%, într-o piaţă cu rulaj foarte redus şi unde acţiunile SSIF Broker (BRK) au urcat cu 5,7% în urma anunţului unei posibile fuziuni cu BT Securities, casa de brokeraj deţinută de Banca Transilvania (TLV).
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 10:37
Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

SSIF Broker a transmis miercuri dimineaţă Bursei un comunicat prin care anunţă investitorii cu privire la analizarea de către Consiliul de Administraţie a unei posibile fuziuni cu BT Securities, prin această fuziune fiind vizată creşterea cotei de piaţă şi a rentabilităţii viitoarei firme.

În urma acestui anunţ acţiunile SSIF Broker au urcat vizibil, cel mai ridicat preţ plătit pentru aceste titluri fiind cu 8,7% peste închiderea de marţi. La ora 13:10, titlurile firmei de brokeraj erau cotate la 0,1424 lei, cu 5,72% peste ziua precedentă.

Cu aceste titluri au fost realizate 264 de operaţiuni, în valoare cumulată de 532.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu doar 0,17% sub închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,4% sub nivelul de marţi.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au fluctuat nesemnificativ.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 1,3%, la preţul de 11,35 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 169 de transferuri, în valoare cumulată de 756.000 de lei (170.000 de euro).

Cotaţia este cu 1,34% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4,47% şi, respectiv, cu 10,15%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 3 milioane de lei (693.000 de euro), de cinci ori sub rulajul din perioada similară a şedinţei de marţi, de 16,5 milioane lei (782.000 de euro). Aproape 40% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (1,1 milioane lei).

Titlurile Fondului au scăzut cu 0,94%, la 0,741 lei.

Miercuri ar putea fi anunţată poziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în privinţa intenţiei administratorului Fondului Proprietatea de a accelera programului de răscumpărare de acţiuni, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titlurile FP. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 448,8 milioane lei (101,1 milioane euro).

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare şi a amintit că, potrivit termenului legal, ar trebui să primească un răspuns în cel mult două săptămâni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare. Bursele au scăzut uşor la deschiderea şedinţei, însă apoi au urmat evoluţia pieţei futures din SUA şi au revenit pe verde.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...