Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj în creştere

Bursa a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, într-o piaţă unde investitorii au început să vizeze şi alte acţiuni, odată intrarea de bani în piaţă în urma ofertei Romgaz (SNG) şi a operaţiunii prin care Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat 4,35% din acţiuni pentru 600 milioane lei.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 15:23
Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj în creştere

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute de tranzacţionare, iar atenţia investitorilor a fost direcţionată în principal pe acţiunile Fondului Proprietatea, după finalizarea ofertei prin care FP a răscumpărat 4,35% din propriile titluri.

Pentru pachetul respectiv de acţiuni, Fondul a plătit 600 milioane lei (134,8 milioane euro), iar rezultatele ofertei au fost înregistrate luni în sistemul BVB înaintea deschiderii şedinţei. FP a cumpărat acţiunile preţul de 1 leu/titlu, cu 25% peste ultima cotaţie de vineri, de 0,8 lei/titlu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa de luni în stagnare, la 0,8 lei, pe un rulaj de 21,4 milioane lei (din care un deal de 1,6 milioane lei). Aceste titluri au asigurat aproape 44% din tranzacţiile realizate luni, de 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro). Lichiditatea pieţei este cu 27% peste tranzacţiile de vineri, de 38,3 milioane lei (8,6 milioane euro).

„În cazul FP, notăm mai multe efecte benefice în următoarele săptămâni. Astfel, remarcăm tranzacţionarea titlurilor Romgaz la un preţ cu aproximativ 49% mai mare faţă de evaluarea iniţială şi scăderea numărului de acţiuni FP prin anularea pachetului achiziţionat (acţiunile răscumpărate urmează să fie răscumpărate – n.r.). Acestea vor ajusta în sus valoarea unitară a activului net la finalul lunii noiembrie. În plus, Fondul Proprietatea mai poate răscumpăra în continuare acţiuni, până la nivelul de 1,1 miliarde de titluri aprobat iniţial, program care va reporni din 25 noiembrie. În plus, la finalul săptămânii se va desfăşura AGA în care se pot aproba reducerea valorii nominale cu 0,05 lei/acţiune şi distribuirea sumelor către acţionari, precum şi demararea unui program suplimentar de răscumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Înregistrarea rezultatelor ofertei de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea a ridicat lichiditatea pieţei cu 600 milioane lei (134,8 milioane euro), la 648,7 milioane lei (145,7 milioane euro).

După primele minute de tranzacţionare de luni, investitorii au început să se orienteze şi spre alte acţiuni de regulă lichide, însă cele mai ridicate volume de transfer au continuat să fie înregistrate de titlurile Fondului Proprietatea.”Ultimele săptămâni au marcat mai multe evenimente semnificative pentru creşterea rulajelor. În primul rând, consemnăm IPO-ul Romgaz şi interesul extraordinar pentru această ofertă, fapt ce a determinat ulterior eliberararea unor lichidităţi importante, urmat de oferta de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (echivalentul a 600 milioane lei), dar şi vânzarea pachetului de acţiuni OMV Petrom de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (tranzacţie evaluată la 385 milioane lei). Astfel, în primele două cazuri vorbim despre sume importante eliberate, cel mai probabil o parte dintre ele urmând sa fie folosite pentru descoperirea altor oportunităţi. Pe lângă acestea, este posibil că o parte din rulaje să fie generată de sume nou venite la bursă”, a afirmat analistul de la Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,19%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,34% peste nivelul de vineri.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă creştere din acest indice, de 4,29%, şi au ajuns la preţul de 14,58 lei, în cadrul unor tranzacţii de 1,1 milioane lei.

Indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a crescut foarte uşor, cu 0,11%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT a avansat cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,43%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,09%, la 0,4461 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 8,1 milioane lei (din care un deal de 890.000 de lei).

„Titlurile OMV Petrom ar putea continua consolidarea actuală atât timp cât o parte din cei care au achiziţionat de la BERD vor fi tentaţi să îşi marcheze un profit speculativ pe termen scurt, preţul actual fiind cu 6% peste cel din tranzacţia realizată de BERD. Totuşi, am observat că există un interes important pentru achiziţionarea de titluri OMV Petrom la aceste cotaţii, cel mai probabil datorită rezultatelor financiare pozitive din primele nouă luni, dar şi perspectivelor pe care le are compania”, a afirmat Gherghe.

Acţiunile OMV Petrom au avansat, vineri, cu 1,12%, revenind după ce miercuri şi joi au scăzut cumulat cu 6,66%, în urma informaţiilor că un investitor vrea să vândă 0,81% din titlurile companiei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi seară că a vândut acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, reprezentând 1,6% din totalul titlurilor, pentru care va încasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro). Pachetul de acţiuni vândut este dublu faţă de cel scos iniţial la vânzare. BERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat, şi cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri a acţiunilor OMV Petrom.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut pentru a doua şedinţă consecutiv, cu 0,88%, şi au ajuns la 34,4 lei, pe un rulaj de 5 milioane lei. Luni a fost realizat primul deal (1,9 milioane lei) cu acţiuni Romgaz de la listarea acestor acţiuni în şedinţa de marţi.

„Volumele de acţiuni Romgaz tranzacţionate s-au redus după euforia din primele zile ale debutului, reacţia fiind absolut normală. Evoluţia viitoare şi rulajele urmează să fie influenţate de interesul investitorilor”, a mai spus analistul de la Tradeville.

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate de 147.596 de acţiuni Romgaz, iar la închiderea pieţei principale de la BVB pe bursa de la Londra erau schimbate 148.369 de certificate de depozit (GDR) Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz.

Preţul de la Londra a crescut cu 0,97%, la 10,4 dolari (34,22 lei).

La finalul şedinţei, rulaje de peste 1 milion de lei înregistrau acţiuni emise de 11 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Printre acestea s-au regăsit Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom, SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1), BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 296.000 de lei, faţă de 274.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu până la 0,8%. Pieţele au deschis ziua în scădere uşoară, însă apoi au revenit pe verde.

Stefan Musgociu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...