Bursa a scăzut pentru a treia zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia pieţelor externe şi a scăzut cu 1,15%, marcând a treia zi consecutiv pe roşu, într-o piaţă unde unii investitori au continuat să îşi marcheze din câştiguri, în timp ce alţii au considerat corecţiile o oportunitate şi au intrat la cumpărare.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 15:07
Bursa a scăzut pentru a treia zi consecutiv

În ultimele trei zile, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu aproape 2,8%, în condiţiile în care amplificarea tensiunilor privind situaţia din Siria a afectat pieţele externe, determinându-i pe unii investitori să îşi marcheze din profituri.

Scăderile de au fost mai uşoare în şedinţa de miercuri, iar unele acţiuni importante chiar au încheiat pe verde, spre deosebire de ziua anterioară, când majoritatea titlurilor lichide au consemnat corecţii vizibile.

„Se propagă şi pe BVB efectul scăderilor de pe pieţele externe, generate de emoţiile privind o posibilă implicare armată internaţională în Siria, iar asta face mulţi clienţi să îşi marcheze profiturile şi să treacă pe cash. Pe de altă parte se observă că există şi cumpărare, deci sunt clienţi care consideră preţurile scăzute drept o oportunitate deoarece este greu de estimat impactul unui război în Siria asupra economiei româneşti”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,12%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,09% sub nivelul decât marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,54%. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,23%, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 0,15% şi, respectiv, cu 1,92%. Pe de altă parte, titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 0,29% şi, respectiv, cu 1,47%, iar acţiunile SIF Transilvania au stagnat.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,89% sub închiderea de marţi, iar indicele BET-BK a coborât cu 0,76%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Temerile investitorilor legate de o posibilă intervenţie militară a SUA şi a statelor aliate în Siria i-au determinat pe unii investitori să îşi marcheze din profituri încă din a doua parte a şedinţei de marţi, când rulajele au început să crească.

Investitorii au transferat acţiuni de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro), cu puţin peste rulajul de marţi, de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea de miercuri a fost reprezentată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,3 milioane lei, din care un deal de 2 milioane lei), Banca Transilvania (4,2 milioane lei, din care două deal-uri de 1 milion de lei), SIF Moldova (2,2 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei, din care două deal-uri de 961.000 de lei), BRD (1,9 milioane lei, din care un deal de 425.000 de lei) şi SIF Transilvania (1,8 milioane lei, din care un deal de 347.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să scadă şi să se îndepărteze de pragul psihologic de 0,7 lei. La închiderea pieţei principale, aceste titluri au fost cotate la 0,6815 lei, preţ cu 1,23% sub ziua precendetă.

Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea a crescut semnificativ, la 7,5 milioane lei (1,7 milioane euro), datorită mai multor tranzacţii prin care au fost transferate 47,65% din acţiunile firmei Nutrientul Palonta (NUTP), pentru 7 milioane lei (1,6 milioane euro). Operaţiunile cu acţiunile Nutrientul au asigurat, astfel, aproape 95% din rulajul pieţei Rasdaq.

În şedinţa precedentă, investitorii au transferat acţiuni de doar 606.000 de lei.

Titlurile Nutrientul Palonta au fost tranzacţionate în prima parte a zilei, prin două deal-uri de aproape 2,3 milioane lei (19,96% din titluri) şi prin 13 operaţiuni pe piaţa principală, de 4,7 milioane lei (27,69% din acţiuni). Cele mai mari pachete au fost transferate la preţurile de 37 lei şi, respectiv, de 60 lei. Preţul de 37 lei este cu 5,11% peste ziua precedentă, iar cotaţia de 60 lei este mai mare cu 70,45%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, pe fondul temerilor investitorilor legate de o posibilă intervenţie militară a SUA şi a statelor aliate în Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...