Bursa a scăzut uşor, în linie cu pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu 0,21% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 4,9 milioane lei.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 10:55
Bursa a scăzut uşor, în linie cu pieţele externe

În primele minute de tranzacţionare piaţa a fost în creştere uşoară, însă după ora 11:00 s-a aliniat la traiectoria burselor vest-europene şi a revenit spre nivelul de miercuri, pentru ca după ora 12:00 să intre pe scădere. Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, la mijlocul şedinţei rulaje de peste 100.000 de lei înregistrând acţiuni emise de doar 6 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,32% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu numai 0,11% peste ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. BET-XT a scăzut cu 0,17%, iar indicele BET-BK a avansat nesemnificativ, cu 0,08%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 46% sub rulajul din prima parte a şedinţei de miercuri, de 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,57%, la 0,785 lei.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, a anunţat miercuri că a completat ordinea de zi a două adunări ale acţionarilor programate pentru 22 noiembrie cu propuneri ale celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Elliott Associates propune prelungirea cu doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, începând din 2014, care va trebui să îndeplinească două ţinte legate de diferenţa dintre preţul din piaţă al acţiunilor FP şi activul net al Fondului, precum şi de distribuirea de bani către acţionari.

Până miercuri la ora 13:00 investitorii au suprasubscris cu 44% oferta prin care FP vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Investitorii au plasat de ordine pentru milioane de acţiuni, care reprezintă 6,25% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei. Oferta a început marţi şi Fondul este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru pachetul de acţiuni vizat.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,6%, din cauza perspectivelor slabe de profit ale companiilor de pe continent. Pieţele europene au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din iunie 2008, după apariţia primelor informaţii privind iminentul acord din Congresul american privind bugetul şi datoria de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...