Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 2,9 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,22% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 2,9 milioane lei.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 10:42
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 2,9 milioane lei

Piaţa a fluctuat nesemnificativ încă din primele minute, iar până la mijlocul şedinţei cele mai multe acţiuni au fost transferate la preţuri apropiate de cele de vineri.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,31%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu 0,15% peste închiderea şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,48% sub nivelul de vineri. Titlurile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,65% – 0,76%, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,26%, iar acţiunile SIF Muntenia au stagnat.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,38%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,26% sub nivelul de vineri.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 2,9 milioane lei (664.000 de euro), sumă cu mult sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 44,4 milioane lei (9,9 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, însă tranzacţiile au însumat doar 1,4 milioane lei, faţă de peste 39 milioane lei în prima parte a şedinţei de vineri.

La mijlocul sesiunii de luni, titlurile Fondului erau în scădere cu 0,26%, la preţul de 0,776 lei. În precedentele două şedinţe, aceste acţiuni au urcat cu 5,13%, în urma aprobării dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare.

Imediat după aprovarea ASF acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, până în apropierea pragului de 0,8 lei, iar la finalul şedinţei acţiunile au fost pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Fondul va începe marţi o ofertă prin care vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro). La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Transferurile au fost sporadice luni şi pe piaţa unde sunt tranzacţionate drepturile de alocare. Cu titlurile emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate 43 de operaţiuni în valoare cumulată de aproape 108.000 de lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, la 11,31 lei.

Cotaţia este cu aproape 1% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4,1% şi, respectiv, cu 9,76%.

Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...