Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj salvat de trei deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,23% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar aproape 60% din lichiditate au reprezentat două deal-uri cu titluri BRD (BRD) şi o tranzacţie negociată cu acţiuni Transelectrica (TEL).
Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 11:31
Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj salvat de trei deal-uri

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să scadă uşor, însă rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor. În prima parte a şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,4% în prima parte a şedinţei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fluctuat nesemnificativ în apropierea nivelului de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,32%.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 0,19%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,6 milioane lei (1 milion de euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 2,5 milioane lei (573.000 de euro). Aproape 60% din lichiditatea pieţei a fost susţinută de două deal-uri cu acţiuni BRD (2 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu titluri Transelectrica (650.000 de lei).

Pe piaţa principală, acţiunile BRD au consemnat un rulaj de numai 25.000 de lei, iar titlurile Transelectrica au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 12,9 lei.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cele mai vizibile mişcări de la această categorie, coborând cu 0,92% şi, respectiv, cu 1,11%. Evoluţia titlurilor SIF Banat-Crişana a venit pe un rulaj 301.000 de lei, iar acţiunile SIF Muntenia au consemnat transferuri de numai 45.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana (SIF1). Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

Investitorii nu au reacţionat vizibil după anunţ, astfel că preţurile acestor acţiuni nu au fost influenţate semnificativ de publicarea informaţiei. Titlurile SIF Banat-Crişana au scăzut miercuri cu 1,71%, iar acţiunile SIF Muntenia cu 1,53%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...