Bursa a scăzut uşor, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,33%, într-o piaţă unde scăderile înregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori să fie mai prudenţi la tranzacţionare, dar şi la unele marcări de profituri, iar lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).
Economica.net - mar, 20 aug. 2013, 14:26
Bursa a scăzut uşor, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe

Piaţa a înregistrat, astfel, a treia şedinţă de scădere din ultimele trei săptămâni, timp în care indicele general al BVB, BET-C, a crescut cu 8,6%.

Spre deosebire de precedentele şedinţe, rulajele au scăzut marţi inclusiv în cazul mai multora dintre acţiunile de regulă lichide. Tranzacţii de peste 100.000 de lei au fost înregistrate cu acţiunile emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

„Piaţa nu păstrează o constantă în volumele tranzacţionate, de multe ori variaţiile nu sunt în corelare cu mişcările pieţelor internaţionale şi uneori bursa evoluează atipic faţă de ceea ce anticipăm. Cred că această situaţie este determinată în principal de unii investitori mari, care ajung să dicteze direcţia pieţei pentru perioade scurte de timp, având în vedere lichiditatea redusă. Totodată, mişcările cotaţiilor determinate de ordinele plasate de investitorii mari sunt amplificate de speculatori, aceştia reacţionând la fluctuaţii mai vizibile ale preţurilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Lichiditatea a fost salvată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (16,6 milioane lei, din care un deal de 3,6 milioane lei) şi Erste (3,7 milioane lei), titluri care au asigurat aproape 80% din rulaj. Investitorii au transferat în total acţiuni de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 13% sub cea de luni, de 29,7 milioane lei (6,6 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,51%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,22% sub nivelul de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,46%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,52% sub închiderea şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Brokerul crede că rulajele reduse înregistrate de majoritatea acţiunilor indică o stare de aşteptare a investitorilor, aceştia vizând în prezent titlurile de regulă lichide.

„După entuziasmul care a marcat piaţa în ultimele săptămâni, ne-am fi aşteptat la corecţii, influenţate de marcări de profituri, însă piaţa parcă a intrat într-o perioadă moartă. Cel mai probabil, investitorii consideră atractive actualele preţuri, semn că optimismul încă persistă şi ne putem aştepta ca acest lucru să se menţină în viitorul apropiat. Cred că investitorii se vor axa în continuare pe acţiunile importante şi abia după ce acestea vor atinge preţuri mai ridicate vom asista la orientarea lor şi către titluri care sunt în planul secund, dar cu potenţial ridicat de creştere”, a adăugat Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,71%, la 0,7015 lei. În cadrul unor tranzacţii, preţul a coborât foarte uşor sub pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au trecut în urmă cu o săptămână. Volumul de titluri Fondul Proprietatea transferate a fost apropiat de rulajele înregistrate în precedentele două săptămâni, când preţul acestor acţiuni a atins maxim după maxim.

Market makerii de la BVB pentru titlurile Erste au dus preţul de la Bucureşti la un nivel apropiat de cel de la Viena. Astfel, acţiunile Erste au coborât cu 3,13%, la 111,4 lei (25,09 euro), pe piaţa de la Bucureşti, în timp ce la bursa din Austria au scăzut cu 2,2%, la 25,09 euro.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 607.000 de lei, faţă de 121.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%, menţinându-se pe linia din ziua precedentă. Scăderile vin ca urma a unor zvonuri că Rezerva Federală a SUA va reduce începând de luna viitoare programul de preluare de obligaţiuni din piaţă. Investitorii aşteaptă publicarea minutei din şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale de la sfârşitul lunii iulie. Documentele vor fi publicate miercuri şi ar putea oferi noi indicii privind intenţiile băncii centrale a SUA referitor la programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă.

Un calendar provizoriu prezentat în această vară de bancă indică reducerea programului începând din acest an şi, posibil, încheierea lui până la jumătatea anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...