Bursa a scăzut uşor la debutul şedinţei

Bursa de la Bucureşti a urmat din nou evoluţia burselor externe şi a deschis în scădere cu 0,15%, într-o piaţă apatică şi unde investitorii nu au reacţionat la datele publicate de Institutul Naţional de Statistică privind contracţia PIB-ului în al treilea trimestru, care erau deja anticipate.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 09:03
Bursa a scăzut uşor la debutul şedinţei

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

Datele privind PIB-ul nu au influenţat piaţa, în condiţiile în care majoritatea investitorilor sunt în continuare pe poziţii de aşteptare şi au anticipat această evoluţie, care este deja încorporată în preţuri. Interesul redus pentru tranzacţionare a continuat să afecteze rulajele bursei, astfel că în primul sfert de oră al şedinţei au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de doar 18 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea „Internaţionale”.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 330.000 de lei (73.000 de euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul de la debutul şedinţei anterioare, de 184.000 de lei (41.000 de euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (112.000 de lei) şi BRD (87.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,65%, la 0,5335 lei, iar titlurile BRD au coborât cu 0,14%, la 7,29 lei.

După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu doar 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,06% sub închiderea de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,03%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,12% sub nivelul şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.

Bursele vest-europene au debutat în scădere, cu până la 0,5%, principalii indici continuând să evolueze la minimul ultimilor două luni, din cauza temerilor legate de problemele fiscale ale Statelor Unite, care ar putea încetini creşterea celei mai mari economii a lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...