Bursa a scăzut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,27% la deschiderea şedinţei de marţi, după ce în precedentele două sesiuni a crescut cu 0,86%, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că rulajul abia a ajuns la 274.000 de lei (63.000 de euro).
Economica.net - mar, 30 apr. 2013, 08:08
Bursa a scăzut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

În primele 25 de minute de tranzacţionare au fost realizate transferuri cu acţiuni emise de un sfert dintre companiile listate, iar rulajul este la jumătatea celui de la debutul şedinţei precedente, de 524.000 de lei (121.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,09% sub închiderea de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,19% mai jos decât la finalul zilei precedente.

Pe de altă parte, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea, precum şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,43%. Evoluţia a fost susţinută în principal de acţiunile Erste, care au avansat cu 2,63%, la 105,5 lei (24,42 euro).

Market makerii pe acţiunile Erste au menţinut preţul de la BVB la un nivel apropiat celui de la Viena, unde este piaţa principală a titlurilor băncii austriece şi unde cotaţia a crescut cu 0,53%, la 24,71 euro.

Erste a anunţat marţi dimineaţă că a finalizat vânzarea subsidiarei din Ucraina către Fidobank, un grup de companii controlat de bancherul ucrainean Oleksandr Adarich, pentru 83 milioane dolari (aproximativ 63 milioane euro).

Pe piaţa de la Bucureşti, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Erste au fost cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 60.000 de lei şi, respectiv, de 56.000 de lei. Cotaţia titlurilor SIF Transilvania a crescut cu 0,15%, la 0,665 lei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea. de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost efectuate doar 7 transferuri, în valoare cumulată de 8.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,15%, la 0,662 lei.

Preţul a rămas, astfel, în apropierea maximului istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia de marţi este cu 1,92% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...