Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj care cu greu a depăşit 17 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,31%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, operaţiunile abia depăşind 17 milioane lei, iar brokerii spun că această evoluţie este specifică unei perioade de consolidare.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 14:48
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj care cu greu a depăşit 17 milioane lei

În prima parte a şedinţei de tranzacţionare piaţa a oscilast foarte uşor în jurul nivelului de vineri, însă după ora 13:00 a început să scadă uşor. Fluctuaţiile au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrând titluri emise de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 17,4 milioane lei (3,9 milioane euro), sumă cu 26% peste lichiditatea de vineri, de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro).

„Aşa cum ne aşteptam, luna august a fost uşor diferită faţă de anii precedenţi. Evoluţia de la începutul lunii a venit pe volume de tranzacţionare importante, şi este normal ca după o astfel de perioadă să ne aşteptăm la o consolidare. Mă aştept ca volumele să crească din nou în săptămânile următoare, odată cu întoarcerea investitorilor din vacanţă”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,49%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,17% sub sesiunea precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,56%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Titlurile SIF Moldova au încheiat şedinţa în scădere cu 0,72%, iar acţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana au coborât cu 0,14% şi, respectiv, cu 1,29%.

„Momentan, nu văd o anumită reacţie la anunţul conform căruia SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova vor prelua administratorul SIF Muntenia. Datele generale erau cunoscute de mult, iar faptul că SIF Moldova preia un pachet minoritar nu schimbă foarte mult datele problemei”, a mai spus Păşălan.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată, în ultimele minute ale şedinţei bursiere de vineri, de către SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad. Tranzacţia trebuie să primească avizul Consiliului Concurenţei şi al Autorităţii de Surpaveghere Financiară.

Titlurile celorlalte două SIF-uri, SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 1,5% şi, respectiv, cu 0,38%.

Indicele BET-XT a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 0,55%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,42% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Aproape trei sferturi din rulajul pieţei au fost asigurate de operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (6,1 milioane lei) şi deal-uri cu acţiuni BRD (3,5 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,4 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,7025 lei, continuând consolidarea în jurul pragului psihologic de 0,7 lei.

Deal-urile cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania au fost realizate la preţuri cu 0,9% şi, respectiv, cu 0,97% sub ultimele cotaţii de vineri. Pe piaţa principală, titlurile BRD au coborât cu 0,9%, la 8,85 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,97%, la 1,425 lei. Cu titlurile BRD au fost realizate tranzacţii de 220.000 de lei, iar acţiunile Băncii Transilvania au consemnat un rulaj de 568.000 de lei.

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avansat cu 0,86%, la 24,5 lei, pe un rulaj de aproape 312.000 de lei. În cursul şedinţei de joi, preţul a urcat în cadrul unor transferuri până la 24,6 lei, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 20 iunie 2012.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au consemnat cea mai mare creştere din piaţă, de 6,49%, pe un rulaj de aproape 20.000 de lei. La finalul şedinţei, titlurile companiei erau cotate la 0,205 lei.

Compania nu a făcut niciun anunţ care să determine această creştere, cele mai recente noutăţi fiind reprezentate de o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) emisă săptămâna trecută. ASF a emis joi o decizie prin care obligă administratorii Impact să ceară acţionarilor o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului social cu 178 milioane lei pentru acoperirea pierderilor, întrucât pierderile sunt mai mici, iar legislaţia nu permite utilizarea banilor rămaşi ca rezerve.

În ziua următoare anunţului, acţiunile Impact au scăzut cu 1,28%, pe un rulaj de numai 8.000 de lei, pentru ca în şedinţa de luni să recupereze scăderea.

Acţiunile sunt tranzacţionate în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, după ce în acest an au crescut cu aproape 70%, pe fondul schimbărilor din acţionariat. Compania Impact este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine peste 38% din acţiuni şi va lansa o ofertă de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le deţin ceilalţi acţionari.

Titlurile Turbomecanica (TBM) au consemnat a doua creştere din piaţă, de 3,46%, pe un rulaj de doar 6.000 de lei. Evoluţia a venit după ce compania a anunţat că va scoate la vânzare un teren de 3,3 hectare, situat în sectorul 6, după ce a finalizat procesul de relocare a producţiei.

În urmă cu doi ani, compania anunţa că vrea să vândă clădiri şi terenuri în suprafaţă de până la 34.000 mp în sectorul 6, cu minim 50 milioane lei, ca parte a unui proces de restrângere a ariei de desfăşurare a producţiei, pentru echilibrarea financiară şi rentabilizarea companiei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 742.000 de lei, faţă de 686.000 de lei în şedinţa de vineri. Peste două treimi din rulajul de luni a fost reprezentat de un deal cu 5,84% din acţiunile companiei de remorcare maritimă Coremar (REMO), de 494.000 de lei. Titlurile au fost transferate la 0,1301 lei, preţ similar cotaţiei precedente de pe piaţa principală.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt era în stagnare, iar piaţa de la Paris era în scădere cu 0,3%. Piaţa de la Londra este închisă cu prilejul unei sărbători.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...