1EUR = 4.7223 RON | Bucureşti 31 º

News

Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţii cu acţiuni FP, BRD şi Transgaz

Bursa de la Bucureşti a scăzut foarte uşor, într-o piaţă liniştită, unde acţiunile Fondului Proprietatea, BRD şi Transgaz au asigurat peste 70% din lichiditatea totală, de 44,55 milioane lei (aproape zece milioane euro).

18 dec, 2013 | Mediafax

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea (13 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei), BRD ( 10,8 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 6,72 milioane lei) şi Transgaz (8,41 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,93 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în coborâre cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,5% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare. Titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,4% şi 1,15%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%.

În stagnare au încheiat ziua şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%, la 0,835 lei, în timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,46%, la 8,79 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au închis la preţul de 184 lei, în creştere cu 0,38%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 734.000 de lei, faţă de 629.000 de lei marţi. Aproape 70% din lichiditate au reprezentat transferuri cu acţiunile Bucur Obor (BUCU) şi Prospecţiuni (PRSN).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau creşteri de până la 1%, recuperând o parte din declinul de marţi, în timp ce investitorii aşteaptă concluziile şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite.

Rezerva Federală ar putea anunţa miercuri detalii privind calendarul reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni din piaţă, decizie aflată în centrul atenţiei investitorilor începând din această vară.

O parte dintre economişti anticipează că cea mai puternică bancă centrală din lume va tempera programul de stimulare a economiei după închiderea şedinţei de miercuri pe bursele europene, în urma îmbunătăţirii situaţiei economice din SUA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO