1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

News

Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,64% în prima parte a şedinţei de joi, consemnând a doua zi consecutivă de scădere, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 80% din rulaj.

13 iun, 2013 | Mediafax

Întrucât cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor. Astfel, tranzacţii de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,2 milioane lei (2,2 milioane euro), valoare cu aproape 80% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 5,7 milioane lei (1,2 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de aproape 8,5 milioane lei, sumă din care 4,5 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.

Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 0,64 lei, similar ultimei cotaţii de miercuri, iar pe piaţa principală preţul a crescut cu 0,23%, la 0,6415 lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu aproape 1%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,56% sub închiderea de miercuri.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 1,01%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,9% sub nivelul şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,69%.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni Banca Transilvania, pentru 664.000 de lei, la un preţ cu 1,64% sub închiderea de miercuri. Pe piaţa principală, titlurile băncii au scăzut cu 1,56%, la 1,201 lei, pe un rulaj de numai 60.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 1,8%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO