Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj foarte redus şi salvat de acţiunile Erste, BRD şi câteva deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde titlurile Erste (EBS), BRD (BRD) şi câteva deal-uri cu acţiuni Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat peste 80% din lichiditatea de doar 6,4 milioane lei.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 10:58
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj foarte redus şi salvat de acţiunile Erste, BRD şi câteva deal-uri

Piaţa a oscilat uşor în prima oră de tranzacţionare, iar apoi a rămas pe scădere uşoară, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 35% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro). Peste 80% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu titlurile Erste (aproape 2 milioane lei), BRD (aproape 1,5 milioane lei, din care un deal de 482.000 de lei) şi tranzacţii negociate cu titluri Banca Transilvania (908.000 de lei) şi OMV Petrom (830.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,33% în prima parte a şedinţei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,4%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,19%, iar indicele extins BET-BK, a rămas în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:00, indicele BET-FI a fost cu 0,4% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea.

Acţiunile BRD şi titlurile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,98% şi, respectiv, cu 1,24%. În şedinţa precedentă, titlurile BRD şi acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 2,25% şi, respectiv, cu 2,11%, ducând majoritatea indicilor bursieri pe verde, după trei şedinţe consecutive încheiate pe roşu.

Evoluţiile acţiunilor BRD şi Banca Transilvania din primele minute ale şedinţei de marţi au venit pe rulaje de aproape 1 milion de lei şi, respectiv, de doar 63.000 de lei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost realizate doar 25 de transferuri, în valoare de 383.000 de lei. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,31%, la 0,656 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Evoluţia a fost susţinută de declaraţia unui oficial al Rezervei Federale americane (Fed) că instituţia este dedicată măsurilor de stimulare a economiei. Pieţele au revenit pe verde încă de la deschidere, după ce luni au atins cel mai redus nivel din ultima lună.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...