Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,82% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele internaţionale, într-o piaţă apatică şi unde trei deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat aproape două treimi din lichiditatea de doar 5,7 milioane lei.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 10:42
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus

Majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că piaţa a debutat în stagnare, deşi bursele externe au fost pe roşu. După primele 20 de minute, bursa locală s-a aliniat la traiectoria pieţelor europene şi a scăzut uşor.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,92%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 1,03% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,85% sub şedinţa precedentă, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,3%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,31%.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, iar lichiditatea totală a fost salvată de trei deal-uri realizate în jurul orei 10:45, cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,7 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) şi OMV Petrom (642.000 de lei).

Tranzacţiile negociate cu aceste titluri au asigurat 61% din rulajul din prima parte a şedinţei, de 5,7 milioane lei (1,2 milioane euro). Lichiditatea este dublă faţă de cea din perioada similară a sesiunii precedente, de numai 2,8 milioane lei (634.000 de euro).

Deal-ul cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la un preţ cu 0,56% sub închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,11%, la 0,534 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat numai 317.000 de lei.

Tranzacţia negociată cu titlurile BRD a fost efectuată la 7,75 lei, cu 0,65% peste nivelul şedinţei precedente, în timp ce deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost încheiat la 0,406 lei, cotaţie cu 0,59% sub şedinţa anterioară. Pe piaţa principală, acţiunile BRD au scăzut cu 1,43%, la 7,59 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 1,44%, la 0,4025 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, pe fondul reaprinderii temerilor investitorilor cu privire la situaţia Greciei. Der Spiegel a scris că Grecia trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi o gaură în buget de 20 miliarde euro, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, suma fiind aproape dublă faţă de estimarea iniţială, de 11,5 miliarde euro.

Totodată, o întrevedere din acest week-end dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande a readus în prim plan neînţelegerile dintre Germania şi Franţa, cei doi lideri exprimând puncte de vedere diferite privind termenele din planul de introducere a supraveghetorului bancar unic la nivelul zonei euro

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...