Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj ridicat semnificativ de câteva deal-uri

Bursa a scăzut cu 0,33%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric în primele minute ale şedinţei, iar lichiditatea a fost ridicată la 211,6 milioane de lei de mai multe deal-uri, prin care cel mai probabil câteva fonduri străine au rebalansat portofoliile.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 15:10
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj ridicat semnificativ de câteva deal-uri

La scurt timp după ora 11:30, în decurs de câteva minute au fost realizate mai multe deal-uri în valoare cumulată de 173 milioane lei (38,8 milioane euro).

Tranzacţiile negociate au vizat 0,73% din acţiunile Fondului Proprietatea (77 milioane lei – 17,3 milioane euro), 0,17% din titlurile OMV Petrom (42,6 milioane lei – 9,5 milioane euro), 0,78% din Transgaz (17,3 milioane lei – 3,8 milioane euro), 2,78% din SIF Muntenia (15,7 milioane lei – 3,5 milioane euro), 1,59% din SIF Oltenia (14,8 milioane lei – 3,3 milioane euro), 0,12% din Banca Transilvania (3,9 milioane lei – 875.000 de euro) şi 0,24% din SIF Moldova (1,6 milioane lei – 359.000 de euro).

„Este posibil ca tranzacţiile mai mari să reprezinte o rebalansare/transfer de portofoliu între fonduri străine administrate de aceeaşi companie”, a afirmat un broker.

Exceptând aceste transferuri, în timpul şedinţei au mai fost efectuate deal-uri cu acţiunile Fondul Proprietatea (10,2 milioane lei – 2,3 milioane euro), SIF Muntenia (500.000 de lei), Antibiotice Iaşi (1,4 milioane lei) şi BRD (225.000 de lei).

Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 211,6 milioane lei (47,4 milioane euro), cu mult peste rulajul de vineri, de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de deal-urile realizate în jurul orei 11:30.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,61%. Titlurile FP au scăzut cu 0,33%, iar acţiunile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,62% – 1,55%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK cu 0,67%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În prima jumătate de oră, acţiunile FP au continuat linia ascendentă din precedentele şedinţe şi au atins un nou maxim istoric, de 0,775 lei. Chiar în ultimele minute de tranzacţionare, preţul acestor titluri a început să scadă şi au încheiat ziua la 0,76 lei, cu 0,33% sub şedinţa anterioară.

Operaţiunile din piaţa principală cu aceste titluri au cumulat 17,2 milioane lei.

„Evoluţia din ultimele şedinţe este determinată de programul de răscumpărare şi posibilitatea lansării unei oferte de cumpărare anunţată miercuri de administrator. Toate acestea ar trebui să susţină reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile Fondului”, a mai spus brokerul.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat miercuri că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 456 milioane lei (102,2 milioane euro).

Un alt element de susţinere a creşterii acţiunilor FP este anunţul făcut joi de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari. Propunerea urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.

Acţiunile Impact (IMP) au fost printre puţinele care au încheiat ziua pe verde, avansând cu 0,94%, la 0,2031 lei. Pe parcursul şedinţei, preţul a urcat din nou cu aproape 15%, până la un maxim de 0,2310 lei. Maximul a fost atins în jurul orei 13:45.

Operaţiunile realizate luni cu titlurile Impact au cumulat aproape 150.000 de lei.

Evoluţia a venit după ce cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ar urma să majoreze la aproape 0,18 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o joi la dezvoltatorul imobiliar Impact, astfel că pentru tot pachetul vizat în această operaţiune ar putea plăti 22 milioane lei (4,9 milioane euro).

Iaciu a cumpărat acţiuni Impact atât joi, cât şi vineri, direct de la Bursă la un preţ mai ridicat decât cel propus în oferta de preluare. Potrivit reglementărilor pieţei de capital, investitorii care lansează ofertă de preluare, iar în timpul acesteia cumpără direct din piaţă acţiuni la un preţ mai mare decât cel din ofertă, trebuie să ridice şi preţul din ofertă la un nivel cel puţin egal celui la care au achiziţionat titlurile la bursă.

În luna septembrie, piaţa a încheiat pe verde 11 din cele 21 de şedinţe, astfel că indicele general al BVB, BET-C, a urcat cu 4,3%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este pe plus cu 14,11%.

În urcare au încheiat luna septembrie şi indicii BET şi BET-FI, cu 4,17% şi, respectiv, cu 5,92%. Astfel, la finalul primelor nouă luni, indicele BET este pe plus cu 17,33%, iar BET-FI cu 5,82%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat luni acţiuni de 218.000 de lei, faţă de 1,3 milioane lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...