Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova şi BVB

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,23% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi unde deal-uri cu 0,45% din acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi cu 1,95% din titlurile BVB (BVB) au ridicat lichiditatea la 12,3 milioane lei.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 11:26
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova şi BVB

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,3 milioane lei (2,7 milioane euro), sumă din care jumătate au reprezentat deal-uri cu 0,45% din acţiunile SIF Moldova (3,2 milioane lei) şi 1,95% din titlurile BVB (3 milioane lei). Astfel, lichiditatea bursei este de peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,07%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,29%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,29%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, acrescut nesemnifiactiv, cu 0,08%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de aproape câte 1,2 milioane lei. Titlurile OMV Petrom au coborât cu 0,66%, la 0,394 lei, iar acţiunile FP au scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,54 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%. Pieţele au deschis indecis şedinţa, în contextul negocierilor din Congresul SUA pentru adoptarea unui plan bugetar care să împiedice activarea automată din 2013 a unui set de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe.

Totodată, investitorii aşteaptă o întrunire a miniştrilor de Finanţe ai celor 27 de state UE, care vor discuta înfiinţarea unei autorităţi de supraveghere bancară, parte a eforturilor de a combate criza.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...