Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de tranzacţiile cu acţiunile SIF Moldova

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3% în prima parte a şedinţei de luni, într-o piaţă liniştită şi în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile SIF Moldova au asigurat 78% din lichiditatea de doar 5 milioane lei.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 12:06
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de tranzacţiile cu acţiunile SIF Moldova

Piaţa a debutat pe creştere foarte uşoară, însă după prima jumătate de oră a trecut pe roşu.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,37%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,19% sub închiderea de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu doar 0,08%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,5%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a rămas la nivelul de vineri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare cu mult sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 303,4 milioane lei (67,2 milioane euro). Totuşi, lichiditatea din prima jumătate a sesiunii de vineri a fost asigurată în proporţie de 98,6% de tranzacţii negociate cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea şi alte patru deal-uri cu titluri SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania, în valoare cumulată de aproape 299 milioane lei (66,2 milioane euro).

Aproape 78% din lichiditatea de luni a fost asigurată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), cu care au fost realizate transferuri de 3,8 milioane lei. Din această sumă, 3,2 milioane lei reprezintă valoaera unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 1,365 lei, preţ cu 0,37% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală, cotaţia a avansat cu 1,32%, la 1,378 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat al doilea rulaj, de doar 271.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,66%, la 0,604 lei.

Titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu aproape 1%, la 202 lei, pe un rulaj de doar 31.000 de lei.

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale a anunţat luni dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni. Compania a consemnat un profit net în scădere cu 24%, la 215,2 milioane lei (48,5 milioane euro), şi o cifră de afaceri în creştere cu numai 0,5%, la 945,5 milioane lei (213,3 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert, în aşteptarea întâlnirii miniştrilor Finanţelor din zona euro după ce parlamentul grec a aprobat bugetul pentru anul viitor, care aduce noi măsuri de austeritate. Bursele de la Frankfurt şi Londra avansau cu până la 0,2%, iar piaţa de la Paris era în scădere cu 0,2%.

Pieţele sunt marcare şi de temerile că Statele Unite ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune dacă politicieini nu vor reuşi să ajungă la un acord privind bugetul şi măsurile fiscale automate de la începutul anului viitor. Totodată, prognoza economică de toamnă prezentată săptămâna trecută de Comisia Europeană a indicat că economia zonei euro va stagna anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nedelcu (FNPR): Pilonul 2 e un fel de împrumut al statului din banii de pensie, plătiţi de către angajaţi
Nedelcu (FNPR): Pilonul 2 e un fel de împrumut al statului din banii de pensie, plătiţi de către angajaţi
Pilonul II de pensii reprezintă o modalitate prin care statul foloseşte banii contributorilor la fondul obligatoriu de ...
Eliminarea scutirii de impozit pentru IT-ști: Ce dezechilibre ar crea în piață – reacția Cluj IT Cluster
Eliminarea scutirii de impozit pentru IT-ști: Ce dezechilibre ar crea în piață – reacția Cluj IT Cluster
Eliminarea scutirii de impozit pentru angajaţii din industria IT nu numai că va destabiliza industria IT românească, ...
Nord Stream 2 – Germania lucrează cu Statele Unite pentru un acord referitor la gazoductul rus
Nord Stream 2 – Germania lucrează cu Statele Unite pentru un acord referitor la gazoductul rus
Germania a declarat duminică că lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea unui acord privind conducta ...