Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 1,2 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 1,2 milioane lei.
Economica.net - lun, 22 iul. 2013, 10:42
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 1,2 milioane lei

Piaţa a scăzut cu 0,2% în prima oră de tranzacţionare, pentru ca în următoarea oră să revină foarte uşor pe verde. Fluctuaţiile foarte uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de tranzacţionare. În prima parte a şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de numai 1,2 milioane lei (281.000 de euro), a fost cu mult sub rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Totuşi, lichiditatea de vineri fost salvată de şase deal-uri cu acţiunile OMV Petrom (5,5 milioane lei) şi tranzacţii cu titlurile Erste (1,9 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,4 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de luni, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,3%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,22% sub nivelului de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu 0,38%, la 1,069 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,65 lei. Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat săptămâna trecută cu 5,75% sub nivelul de la finalul săptămânii precedente, iar titlurile SIF Muntenia cu 6,55% mai jos.

În prima parte a şedinţei de luni, investitorii au realizat 16 tranzacţii cu acţiunile SIF Banat-Crişana, în valoare cumulată de 59.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de doar 33.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

La mijlocul şedinţei de luni, indicele extins BET-XT era cu 0,22% sub nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK era în scădere cu 0,12%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri 491.000 de lei şi, respectiv, 394.000 de lei. Titlurile FP au scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,644 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au stagnat la 0,54 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu câte 0,3%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...