Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar drepturile de alocare Nuclearelectrica au urcat cu 4,4%

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei de vineri, într-o piaţă unde drepturile de alocare aferente acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) au urcat la preţul de 11,7 lei, cu 4,46% peste cotaţia la care au fost vândute cele mai multe acţiuni în oferta derulată de companie.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 11:02
Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar drepturile de alocare Nuclearelectrica au urcat cu 4,4%

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, în condiţiile în care atenţia celor mai mulţi investitori a fost axată spre drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica, titluri care au intrat vineri la tranzacţionare la BVB.

Prima tranzacţie a fost efectuată la 11,52 lei, cu 2,86% peste preţul de 11,2 lei, la care au fost vândute acţiunile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Cel mai mare preţ pentru drepturile de alocare a fost plătit în jurul orei 11:20, când unele operaţiuni au fost efectuate la 11,83 lei, respectiv cu 5,62% peste cel din tranşa investitorilor instituţionali şi cea a marilor investitori de retail.

La ora 13:20, drepturile de alocare erau la preţul de 11,7 lei, cu 4,46% peste cotaţia din ofertă, de 11,2 lei/acţiune.

Raportat la preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 7,7% şi, respectiv, cu 13,55%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Calculată în funcţie de preţul de la ora 13:20, de lei, capitalizare bursieră a Nuclearelectrica este de 3,296 miliarde lei (744,1 milioane euro).

În prima parte a şedinţei au fost realizate 1.366 de operaţiuni cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, pentru aproape 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro). În total au fost transferate 814.136 de drepturi de alocare, reprezentând 2,9% din acţiunile vândute în ofertă.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere foarte uşoară, cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,44%.

În primele secunde ale şedinţei preţul acţiunilor FP a urcat 0,9% şi au atins un nou maxim istoric, de 0,779 lei, în cadrul unor tranzacţii cu volume ridicate. La ora 13:20, titlurile Fondului erau cotate la 0,774 lei, preţ cu 0,26% peste închiderea de joi.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost oprite de la tranzacţionare până la ora 13:15, pentru informarea investitorilor cu privire la detaliile deciziei Consiliului de Administraţie de scădere a capitalului social cu maxim 10% prin răscumpărare de acţiuni şi anularea acestora. Pachetul vizat este evaluat la 60,2 milioane lei (13,6 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă.

CA al SIF Banat-Crişana a decis ca acţiunile să fie răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,5 lei/titlu şi 2,5 lei/titlu.

După prezentarea detaliilor, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu aproape 2,8%, la 1,109 lei. În următoarele 5 minute preţul a revenit uşor spre nivelul de joi, astfel că la ora 13:20, aceste titluri erau cotate la 1,098 lei, preţ cu 1,76% peste şedinţa precedentă. Operaţiunile cu acţiunile SIF Banat-Crişana au cumulat 502.000 de lei.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au rămas în imediata apropiere a nivelurilor de joi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane lei), de aproape trei ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de doar 4 milioane lei (909.000 de euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 9 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...