Bursa a stagnat în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a stagnat în primele minute de tranzacţionare, într-o piaţă cu rulaj foarte redus şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova (SIF2) de a prelua aproape jumătate din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4).
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 08:17
Bursa a stagnat în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj foarte redus

În primele 30 de minute ale şedinţei de luni, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni emise de 19 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au însumat doar 257.000 de lei (58.000 de euro), sumă reprezentând un sfert din rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1 milion de lei (220.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,2% în primele minute de tranzacţionare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,24% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,3%. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,14%, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 0,57% – 1,02%, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 0,46% şi, respectiv, cu 0,17%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată, în ultimele minute ale şedinţei bursiere de vineri, de către SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad. Tranzacţia trebuie să primească avizul Consiliului Concurenţei şi al Autorităţii de Surpaveghere Financiară.

La ora 10:30, indicele BET-XT se plasa cu 0,24% sub închiderea de vineri, iar indicele BET-BK era cu 0,14% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de numai 76.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,14%, la 0,702 lei.

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avansat cu 0,66%, la 24,45 lei, pe un rulaj de aproape 22.000 de lei. În cursul şedinţei de joi, preţul a urcat în cadrul unor transferuri până la 24,6 lei, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 20 iunie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...