Bursa a stagnat în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a stagnat în primele minute de tranzacţionare, într-o piaţă cu rulaj foarte redus şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova (SIF2) de a prelua aproape jumătate din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4).
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 08:17
Bursa a stagnat în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj foarte redus

În primele 30 de minute ale şedinţei de luni, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni emise de 19 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au însumat doar 257.000 de lei (58.000 de euro), sumă reprezentând un sfert din rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1 milion de lei (220.000 de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,2% în primele minute de tranzacţionare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,24% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,3%. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,14%, iar acţiunile SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 0,57% – 1,02%, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 0,46% şi, respectiv, cu 0,17%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată, în ultimele minute ale şedinţei bursiere de vineri, de către SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad. Tranzacţia trebuie să primească avizul Consiliului Concurenţei şi al Autorităţii de Surpaveghere Financiară.

La ora 10:30, indicele BET-XT se plasa cu 0,24% sub închiderea de vineri, iar indicele BET-BK era cu 0,14% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de numai 76.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,14%, la 0,702 lei.

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avansat cu 0,66%, la 24,45 lei, pe un rulaj de aproape 22.000 de lei. În cursul şedinţei de joi, preţul a urcat în cadrul unor transferuri până la 24,6 lei, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 20 iunie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...