Bursa a stagnat. Investitorii au vizat în principal acţiunile FP, BRD, Petrom şi Nuclearelectrica

Bursa a încheiat în stagnare, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, iar câteva tranzacţii mai mari cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN) au ridicat lichiditatea la aproape 41 milioane lei.
Economica.net - vin, 06 dec. 2013, 15:50
Bursa a stagnat. Investitorii au vizat în principal acţiunile FP, BRD, Petrom şi Nuclearelectrica

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, iar rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 14 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 40,8 milioane lei (9,1 milioane euro), cu puţin peste rulajul de joi, de 40 milioane lei (8,9 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea de vineri reprezintă transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (10 milioane lei), OMV Petrom (9,9 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 6,4 milioane lei), BRD (9,5 milioane lei, din care două deal-uri de 2,7 milioane lei) şi un deal cu titluri Nuclearelectrica (3,4 milioane lei).

„Se pare că piaţa a intrat într-o zonă de rezistenţă care pentru moment se dovedeşte mai puternică decât anticipam. Probabil că acest moment de respiro este determinat atât de corecţiile înregistrate în zilele anterioare de bursele externe, cât şi de «epuizarea puterii de cumpărare» a investitorilor. Cred că nu avem de ce să ne îngrijorăm, ci mai degrabă situaţia trebuie tratată cu răbdare, deoarece aceste momente sunt cele mai bune pentru achiziţii la preţuri convenabile. Astfel, vedem că unii investitori profită de această situaţie şi cumpără acţiuni care ar putea determina în viitor randamente importante. Din această categorie fac parte mişcările acţiunilor OMV Petrom şi BRD, unde din cauza unor vânzări masive preţurile continuă să evolueze la niveluri mici, dar care fac aceste companii foarte atractive. În acelaşi timp, vedem o creştere a deal-urilor cu aceste titluri. Din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp până vom asista la epuizarea pachetelor puse la vânzare şi intrarea preţurilor pe o traiectorie ascendentă”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Cele mai mari deal-uri cu acţiunile OMV Petrom şi BRD au fost realizate în jurul orei 12:00. Tranzacţiile negociate cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate la un preţ uşor peste cel de joi, iar deal-urile cu titlurile BRD au fost operate la 8,95 lei, cotaţie similară celei de joi.

Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au încheiat ziua în scădere cu 0,22%, la 0,4575 lei, în timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,34%, la 8,98 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,29% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,42%. Titlurile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,24% şi 1,37%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

Fluctuaţii foarte uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT a crescut cu 0,16%, iar BET-BK a avansat cu 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Transgaz (TGN) au deschis ziua în creştere uşoară, însă apoi s-au întors pe roşu, iar la închidere erau în scădere cu 0,57%, la 183,55 lei. În şedinţa precedentă, aceste acţiuni au coborât cu 3%, în urma anunţului Fondului Proprietatea (FP) privind posibila vânzare a unei părţi sau a întregului pachet de acţiuni deţinut la companie.

Operaţiunile realizate vineri cu acţiunile Transgaz au însumat 2,2 milioane lei.

Corecţia titlurilor Impact Developer&Contractor (IMP) a încetinit la 2,67%, după ce la deschidere a fost de 14%. În ultimele trei zile, preţul acestor titluri a scăzut cu 25,96%, după 13 şedinţe consecutive în care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni Impact de 147.000 de lei, iar preţul a ajuns la 0,4302 lei.

Cotaţia a urcat în acest an de peste 5 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact, titlurile companiei atingând marţi cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi şapte luni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 264.000 de lei, faţă de 882.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%, după cinci şedinţe consecutive de scădere, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,5%. Pieţele au urcat mai vizibil, contrar aşteptărilor, după publicarea unor date mai bune decât estimările privind piaţa muncii din SUA.

Fed urmăreşte cu atenţie evoluţia economiei americane pentru a determina dacă este suficient de puternică ca banca centrală să reducă programul de achiziţii de obligaţiuni, în prezent în valoare de 85 miliarde dolari/lună. Conducerea Fed a semnalat că ar putea reduce programul în lunile următoare, dacă situaţia economică se îmbunătăţeşte suficient. Lichidităţile semnificative introduse astfel în sistemul financiar au susţinut creşterea burselor la nivel global în ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...