Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 6,3% şedinţa de luni după deprecieri de peste 7% în cursul zilei

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere semnificativă pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de luni, urmând astfel evoluţia burselor din întreaga lume într-o zi care pe pieţele internaţionale a fost catalogată drept 'lunea neagră', potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 15:54
Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 6,3% şedinţa de luni după deprecieri de peste 7% în cursul zilei

Indicele de referinţă BET al BVB s-a depreciat cu 6,32% după ce, în cursul zilei, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni consemnase scăderi de peste 7%.

Tranzacţiile bursiere au depăşit 143 milioane de lei (32 milioane de euro), o valoare record pentru bursa autohonă, pe fondul unor schimburi cu acţiuni în valoare de aproximativ 125 de milioane de lei (peste 28 milioane de euro).

De altfel, în după-amiază zilei de luni, pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti a fost accesată cu dificultate din cauza traficului ridicat.

‘Suntem foarte multumiţi şi motivaţi de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reuşit să atragă un interes atât de ridicat din partea investitorilor şi a potenţialilor investitori, şi acum ne readaptăm intensiv măsurile tehnice pentru a face faţă mai bine, în viitor, unui astfel de interes ridicat’, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, într-un comunicat remis AGERPRES.

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acţiunile Romgaz – 20,55 milioane lei, Banca Transilvania – 19,81 milioane lei şi Fondul Proprietatea – 18,96 milioane de lei. Toate cele trei titluri au ‘pierdut’ peste 6% din valoare, cea mai semnificativă scădere fiind consemnată de acţiunile Romgaz (minus 6,85%).

Indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 6,65%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 6,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 5,91%. Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 6,28% în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Potrivit directorului de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Nicu Grigoraş, bursele din Statele Unite ale Americii, din Europa şi, indirect, Bursa de la Bucureşti, au înregistrat scăderi pe fondul anticipărilor privind încetinirea avansului economic al Chinei, a doua economie din lume, cu impact semnificativ asupra creşterii la nivel global.

Bursele europene au scăzut puternic luni dimineaţă, un important indice bursier atingând cea mai scăzută valoare din ultimele şapte luni, în condiţiile în care bursa de la Shanghai a înregistrat o contracţie de peste 8% ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, transmite Reuters.

Ulterior, Bursa de pe Wall Street a deschis în scădere semnificativă, urmând tendinţa burselor asiatice şi europene, în primele minute de la debutul tranzacţiilor indicele Dow Jones înregistrând o contracţie de 5,75% iar indicele Nasdaq o cădere de 7,98%.

Scăderile înregistrate la debutul tranzacţiilor pe Wall Street s-au făcut resimţite imediat şi peste Ocean, agravând tendinţa de scădere de pe principalele burse europene (Londra, Frankfurt, Paris, Madrid, Amsterdam sau Bruxelles) care au înregistrat deprecieri de peste 7%.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, precum şi principalele burse europene. În prezent, Bursa de la Shanghai a anulat toate câştigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităţilor de a relansa exporturile şi activitatea economică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...