Bursa de la Bucureşti avansa uşor la deschiderea sesiunii

Bursa de la Bucureşti a deschis sesiunea în creştere uşoară, cu 0,13%, fiind susţinută de avansul preţului pentru acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu 7,24%, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 09:00
Bursa de la Bucureşti avansa uşor la deschiderea sesiunii

După primele 20 de minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în coborâre cu 0,47%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,38% mai jos faţă de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,38%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a coborât cu doar 0,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansa cu 0,66%. Evoluţia a fost susţinută în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 7,24%, la 0,0533 lei.

Brokerii spun că cel mai probabil evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare a continuat să fie determinată de un interviu acordat Bloomberg, săptămâna trecută, de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

În urma interviului, acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat în trei zile cu peste 27%, pentru ca apoi în şedinţa de vineri să înregistreze un recul uşor, de 2%, iar luni să urce din nou.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Rulajul pe aceste acţiuni la începutul sesiunii de marţi era de 105.000 de lei.

În jurul orei 10:30, valoarea transferurilor cu acţiuni la Bursa de la Bucureşti era de 400.000 lei (91.000 de euro), iar cele mai transferate erau chiar acţiunile BVB, cu operaţiuni de 118.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...