Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

Acţiunile ruseşti au urcat semnificativ luni, după ce furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI a menţinut principalele bănci din Rusia, Sberbank şi VTB, în indicele său MSCI Rusia, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:23
Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

În 8 august, MSCI a anunţat că, în urma consultărilor cu investitorii, va păstra Sberbank şi VTB în indicele său MSCI Rusia. Luna aceasta acţiunile celor două bănci au scăzut puternic, după ce MSCI a raportat că va reconsidera includerea în indice a Sberbank şi VTB, după anunţarea sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi UE.

Luni dimineaţă, indicele RTS al bursei de la Moscova înregistra un avans de 2,3%, la 1.197 puncte, în timp ce indicele MICEX a urcat cu 1,6%, la 1.370 puncte.

Titlurile Sberbank şi VTB înregistrau luni o creştere de 2,9% şi, respectiv, 3,8%.

‘Ţinând cont de decizia MSCI de a nu exclude acţiunile Sberbank şi VTB din indicele lor precum şi de lipsa veştilor negative din Ucraina, ne aşteptăm ca bursa de la Moscova să se redreseze la începutul acestei săptămâni’, a afirmat analistul Yevgeny Loktyukhov, de la Promsvyazbank.

La 1 august, cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, Sberbank, a avertizat că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate ‘subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzată de situaţia din Ucraina’.

În 31 iulie, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Şi Statele Unite au adoptat recent noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei din cauza rolului său în criza din Ucraina, înscriind pe lista lor neagră trei bănci ruse, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Trezoreria americană. SUA interzic astfel cetăţenilor şi companiilor americane să efectueze anumite tranzacţii cu Bank of Moscow, Russian Agricultural Bank şi VTB Bank. Sancţiunile SUA, totuşi, sunt importante pentru o instituţie care nu este pe listă: Sberbank, cea mai mai mare bancă rusească. Cu peste 19.000 de filiale, banca este lider pe segmentul de retail, business şi corporate banking, fiind de asemenea un important creditor în Europa.

În iunie, şeful Sberbank, German Gref, a afirmat că nu se aşteaptă la noi sancţiuni împotriva Rusiei iar banca nu va ieşi de pe piaţa din Ucraina şi va menţine relaţii bune cu Executivul de la Kiev.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Principalele instituţii de creditare ruseşti, Sberbank şi VTB, au subsidiare puternice în Austria, iar VTB are şi o subsidiară în Cipru.

La sfârşitul lui 2013 activele combinate ale acestor subsidiare depăşeau 20 miliarde de euro, ele operează în Austria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa.

Luna trecută, oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista băncilor considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, Sberbank şi VTB.

Băncile ruseşti nu au obligaţiuni scadente de valoare ridicată în următoarele luni, ceea ce reduce impactul sancţiunilor occidentale. Conform datelor Nomura, instituţiile financiare ruseşti au bonduri scadente în afara Rusiei în următoarele nouă luni în valoare de 39 miliarde de dolari – echivalentul a 8% din rezervele lor de numerar.Aceste date sugerează că riscurile de refinanţare sunt gestionabile.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...