Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

Acţiunile ruseşti au urcat semnificativ luni, după ce furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI a menţinut principalele bănci din Rusia, Sberbank şi VTB, în indicele său MSCI Rusia, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:23
Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

În 8 august, MSCI a anunţat că, în urma consultărilor cu investitorii, va păstra Sberbank şi VTB în indicele său MSCI Rusia. Luna aceasta acţiunile celor două bănci au scăzut puternic, după ce MSCI a raportat că va reconsidera includerea în indice a Sberbank şi VTB, după anunţarea sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi UE.

Luni dimineaţă, indicele RTS al bursei de la Moscova înregistra un avans de 2,3%, la 1.197 puncte, în timp ce indicele MICEX a urcat cu 1,6%, la 1.370 puncte.

Titlurile Sberbank şi VTB înregistrau luni o creştere de 2,9% şi, respectiv, 3,8%.

‘Ţinând cont de decizia MSCI de a nu exclude acţiunile Sberbank şi VTB din indicele lor precum şi de lipsa veştilor negative din Ucraina, ne aşteptăm ca bursa de la Moscova să se redreseze la începutul acestei săptămâni’, a afirmat analistul Yevgeny Loktyukhov, de la Promsvyazbank.

La 1 august, cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, Sberbank, a avertizat că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate ‘subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzată de situaţia din Ucraina’.

În 31 iulie, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Şi Statele Unite au adoptat recent noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei din cauza rolului său în criza din Ucraina, înscriind pe lista lor neagră trei bănci ruse, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Trezoreria americană. SUA interzic astfel cetăţenilor şi companiilor americane să efectueze anumite tranzacţii cu Bank of Moscow, Russian Agricultural Bank şi VTB Bank. Sancţiunile SUA, totuşi, sunt importante pentru o instituţie care nu este pe listă: Sberbank, cea mai mai mare bancă rusească. Cu peste 19.000 de filiale, banca este lider pe segmentul de retail, business şi corporate banking, fiind de asemenea un important creditor în Europa.

În iunie, şeful Sberbank, German Gref, a afirmat că nu se aşteaptă la noi sancţiuni împotriva Rusiei iar banca nu va ieşi de pe piaţa din Ucraina şi va menţine relaţii bune cu Executivul de la Kiev.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Principalele instituţii de creditare ruseşti, Sberbank şi VTB, au subsidiare puternice în Austria, iar VTB are şi o subsidiară în Cipru.

La sfârşitul lui 2013 activele combinate ale acestor subsidiare depăşeau 20 miliarde de euro, ele operează în Austria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa.

Luna trecută, oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista băncilor considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, Sberbank şi VTB.

Băncile ruseşti nu au obligaţiuni scadente de valoare ridicată în următoarele luni, ceea ce reduce impactul sancţiunilor occidentale. Conform datelor Nomura, instituţiile financiare ruseşti au bonduri scadente în afara Rusiei în următoarele nouă luni în valoare de 39 miliarde de dolari – echivalentul a 8% din rezervele lor de numerar.Aceste date sugerează că riscurile de refinanţare sunt gestionabile.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele constructorului italian de nave Fincantieri, Claudio Graziano, a fost găsit mort. Varianta sinuciderii pare una probabilă
Președintele constructorului italian de nave Fincantieri, Claudio Graziano, a fost găsit mort. Varianta sinuciderii pare ...
Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, care a comandat şi Forţa Naţiunilor Unite în Liban, a decedat la 70......
Libra Internet Bank anunță că va începe să facă plățile pentru cuponul 4 al obligațiunilor emise acum doi ani
Libra Internet Bank anunță că va începe să facă plățile pentru cuponul 4 al obligațiunilor emise acum doi ani
Libra Internet Bank S.A. informează Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin intermediul unui anunț postat pe site-ul ...
Slovacia – Joi se tranșează în Parlament planul Guvernului Fico de a desființa televiziunea și radioul publice și de a crea alte posturi în locul lor, apropiate puterii
Slovacia – Joi se tranșează în Parlament planul Guvernului Fico de a desființa televiziunea și radioul publice ...
Planul guvernului populisto-ultranaţionalist slovac de a dizolva radioteleviziunea publică RTVS şi de a crea o nouă entitate, ...
Mark Rutte dă asigurări că viitorul guvern olandez va păstra politica externă a țării, în ciuda prezenței puternice a extremei drepte
Mark Rutte dă asigurări că viitorul guvern olandez va păstra politica externă a țării, în ciuda prezenței puternice ...
Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat luni că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca ...