1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

Investiţii

Bursa din Bucureşti vrea în lumea bună a pieţelor şi cere raportări mai riguroase companiilor cu pretenţii

Comitetul Indicilor Bursei din Bucureşti (BVB) a aprobat criteriile privind calitatea raportărilor şi a relaţiilor cu investitorii, pe care trebuie să le îndeplinească firmele care sunt incluse în principalul indice al bursei, BET. Măsura este menită să apropie Bursa de includerea în categoria pieţelor emergente. Totodată Bursa va lansa pe 22 septembrie un nou indice, BET Total Return (BET-TR), care va ţine cont şi de dividendele aprobate ale companiilor incluse.

02 sep, 2014 | Agerpres, Economica

Comitetul Indicilor Bursei din Bucureşti (BVB) a aprobat criteriile privind calitatea raportărilor şi a relaţiilor cu investitorii, care urmează a fi aplicate companiilor componente ale indicelui BET începând cu 1 ianuarie 2015, precum şi a modului de implementare a criteriilor.

Publicarea în timp util a rapoartelor financiare şi a altor noutăţi pentru investitori, atât în limba română cât şi în engleză, utilizarea standardelor contabile internaţionale şi organizarea de evenimente dedicate "vor servi nu numai obiectivului menţionat, ci vor aduce emitenţii mai aproape de investitori, locali şi străini deopotrivă", cred oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Criteriile minime de legate de raportare şi activităţi de relaţia cu investitorii (IR) care vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2015 pentru selecţia companiilor în BET şi BET-TR sunt - raportare conform standardelor IFRS, în conformitate cu cerinţele legale în vigoare, raportare în limba engleză, atât pentru rapoartele curente, cât şi pentru cele periodice, care se va transmite BVB concomitent cu rapoartele în limba română, evenimente destinate analiştilor şi investitorilor (conferinţe telefonice sau întâlniri cu analiştii şi investitorii) organizate trimestrial, după publicarea rezultatelor financiare.

Înainte de ianuarie 2015, BVB va informa companiile listate cu privire la noile criterii care vor fi aplicate şi la importanţa respectării acestor condiţii. Începând cu luna ianuarie 2015, companiile din BET şi BET-TR şi cele eligibile pentru includerea în indici vor fi monitorizate pentru a se verifica măsură în care acestea s-au adaptat noilor reguli. Astfel, în şedinţa trimestrială din martie 2015, Comisia Indicilor va analiza de asemenea şi respectarea criteriilor noi de IR şi raportare de către companiile eligibile.

"Având în vedere obiectivul declarat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ca piaţa locală să obţină statutul de piaţă emergentă, introducerea criteriilor legate de raportare şi activităţi de IR (relaţia cu investitorii - n.r.) pentru companiile din principalul indice al BVB (şi versiunea sa de tip total return) este un pas către îndeplinirea criteriilor calitative ale MSCI şi FTSE legate de accesibilitatea pe piaţă şi calitatea acesteia", se spune într-un comunicat al BVB.

Indicii

Noua structură a indicelui BET Total Return (BET-TR) va fi anunţată la finalul zilei de 12 septembrie 2014 şi va intra în vigoare în dată de 22 septembrie 2014, precizează un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)

BET-TR va arăta performanţă companiilor din componenţă, ţinând cont nu numai de evoluţia preţurilor companiilor listate, cât şi de dividende, oferind astfel informaţii cu privire la randamentul total al companiilor incluse în indice.

Comitetul Indicilor a decis de asemenea unele modificări în componenţa indicilor BVB, în componenţa indicelui BET-XT fiind incluse acţiunile Alumil Rom Industry (ALU), Zentiva (SCD) şi Artego (ARTE), în locul acţiunilor Compa (CMP), Ropharma (RPH) şi Condmag (COMI).

În indicele indicele BET Plus au fost incluse acţiunile Aerostar (ARS), Vrancart (VNC), Retrasib (RTRA), Alumil Rom Industry (ALU), Amonil (AMO), Turbomecanica (TBM) şi au fost excluse acţiunile Prodplast (PPL), THR Marea Neagră (EFO), Cemacon (CEON), Transilvania Construcţii (COTR), în timp ce pentru indicii BET, BET-FI, BET-NG şi BET-BK structura nu se modifică.

Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunţate la finalul zilei de 12 septembrie 2014 şi vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 22 septembrie 201

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO