Bursa era în stagnare la jumătatea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul uşor de la deschidere şi s-a întors la nivelul de miercuri, însă rulajul abia a ajuns la 3,4 milioane lei, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori îşi păstreză banii pentru a subscrie acţiuni Nuclearelectrica în cadrul ofertei care va începe luni.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 10:35
Bursa era în stagnare la jumătatea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Piaţa a urcat cu până la 0,7% în primele 30 de minute de tranzacţionare, după care a revenit uşor spre nivelul de la închiderea şedinţei de miercuri. Fluctuaţiile uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse de acţiuni.

Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat doar de acţiunile Fondului Proprietatea (2,4 milioane lei), Banca Transilvania (219.000 de lei) şi SIF Transilvania (184.000 de lei). Lichiditatea pieţei, de numai 3,4 milioane lei (776.000 de euro), a fost cu 17% peste rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare, de doar 2,9 milioane lei (650.000 de euro).

Brokerii cred că lichiditatea foarte mică este influenţată de faptul că cei mai mulţi investitori îşi păstrează banii pentru a subscrie acţiuni Nuclearelectrica, în oferta pe care compania o va începe luni pentru listarea la Bursă.

În prima parte a zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,26%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

Cei doi indici extinşi, BET-XT şi BET-BK, s-au plasat cu 0,22% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,17%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cea mai mare parte a rulajului fiind asigurată de mai multe tranzacţii realizate cu puţin înaintea orei 13:00. În decurs de câteva minute au fost transferate pachete de acţiuni în valoare cumulată de peste 2 milioane de lei.

La ora 13:00, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,68 lei, preţ cu numai 0,15% sub ultima cotaţie de miercuri.

Deşi au deschis în creştere uşoară, marile pieţe europene au trecut pe roşu spre mijlocul şedinţei de la Bucureşti. La jumătatea şedinţei, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere nesemnificativă, iar piaţa de la Frankfurt era pe minus cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...