Bursa stagnat, pe un rulaj susţinut de câteva acţiuni lichide

Bursa a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă unde investitorii au vizat în principal acţiunile lichide precum Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), care au asigurat aproape 90% din rulaj.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 16:19
Bursa stagnat, pe un rulaj susţinut de câteva acţiuni lichide

Piaţa a fluctuat uşor încă din primele minute, însă atenţia investitorilor a fost îndreptată doar spre câteva acţiuni de regulă lichide. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiunile emise de 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„În principiu, este un mix de factori care determină această situaţie. Se aşteaptă decizia Fed, cât şi finalul de an şi, în plus, nu mai sunt de facut multe ajustări ale portofoliilor pe final de an. Probabil că până la începutul anului următor, nu vom vedea o creştere majoră a volumelor. Cred că o să mai vedem ceva volum pe Transgaz, Romgaz, acolo unde au fost recent oferte/ABB (vânzare prin ofertă accelerată – n.r.)”, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,12% sub sesiunea anterioară.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a rămas la nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,18%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,2% peste închiderea de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 51,1 milioane lei (11,4 milioane euro), cu 17% peste rulajul de vineri, de 43,8 milioane lei (9,8 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (18,6 milioane lei), Transgaz (8,9 milioane lei, din care cinci deal-uri de 5,2 milioane lei), Romgaz (6,6 milioane lei, inclusiv un deal de 1,7 milioane lei), BRD (3,9 milioane lei, inclusiv 3 deal-uri de 2,3 milioane lei), OMV Petrom (3,1 milioane lei, din care un deal de 1,8 milioane lei) şi Banca Transilvania (3 milioane lei, inclusiv un deal de 760.000 de lei).

Acţiunile FP au scăzut foarte uşor, cu 0,12%, la 0,849 lei, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,55%, la 184 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 812.000 de lei, faţă de 207.000 de lei în şedinţa de vineri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu 0,15% – 1,9%, investitorii aşteptând şedinţa de politică monetară a Fed programată pentru marţi şi miercuri.

Pieţele au fost afectate în această lună de aşteptările investitorilor că Rezerva Federală va reduce curând programul de achiziţii de obligaţiuni, datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii din SUA. Lichidităţile foarte mari introduse astfel în sistemul financiar au susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata inflației în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Rata inflației în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Indicele preţurilor de consum din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce complică ...
FAN Courier intră pe piața din Moldova prin servicii door-to-door. Are buget de investiții de 3 milioane de euro
FAN Courier intră pe piața din Moldova prin servicii door-to-door. Are buget de investiții de 3 milioane de euro
FAN Courier, liderul pieței locale de curierat, extinde operațiunile în Republica Moldova, în urma unor investiții totale ...
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...