Bursa este în pericol să revină la lichiditatea de avarie dinaintea febrei marilor listări, spun brokerii

Cu o valoare de trazacţii de 11 milioane de euro în piaţa obişnuită, lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), abia a trecut de pragul minim de profitabilitate a pieţei. Şi a ajuns cu mare greutate acolo. Lichiditatea redusă înregistrată deja în a patra zi de prezenţă a Romgaz la cota Bursei alimentează temerile piaţa va cădea din nou la cota de avarie, potrivit şefilor de la SSIF Broker Cluj Napoca, singura firmă de brokeraj care este listată ea însăşi la Bursă.
Adrian N. Ionescu - Dum, 17 nov. 2013, 22:01
Bursa este în pericol să revină la lichiditatea de avarie dinaintea febrei marilor listări, spun brokerii

Mult aşteptatele listări ale marilor companii de stat nu vor contribui la o creştere remarcabilă a valorii tranzacţiilor, potrivit declaraţiilor şefilor de la SSIF Broker Cluj Napoca, date pentru ECONOMICA.NET.

Febra intrării la tranzacţionare a Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) s-a potolit repede, coborând din nou valoarea tranzacţiilor la bursă la ceea ce brokerii numesc cotele de avarie.

Vineri la ora 11.11, se tranzacţionaseră acţiuni Romgaz (SNG) de doar 0,505 milioane de lei. Era doar a patra zi după începerea tranzacţionării companiei pe care, probabil, investitorii au aşteptat-o cel mai mult să o vadă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Lichiditatea totală a SNG abia a ajuns la 2,6 milioane de lei.

La rândul său, Nuclerarelectrica, o altă nouă vedetă a BVB, a intrat repede în anonimat. La nici o lună de la intrarea în tranzacţionare nu atrage pe piaţă mai mult de câteva sute de mii de lei, de obicei sub jumătate de milion.

BVB nu mobilizase pe piaţă decât 2,1 milioane de euro, la jumătatea sesiunii de tranzacţionare de vineri, deşi avea pe piaţă principalele vedete: Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), BRD şi mari companii de stat de interes strategic precum producătoarea de gaze naturală Romgaz (SNG), producătoarea de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) şi operatorii magistralelor naţionale de utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL).

Brokerii obişnuiesc să spună că la lichidităţi sub 10 milioane de euro pe zi, nu pleacă acasă cu bani, la sfârşitul zilei. Altfel spus, piaţa nu prea face banii. Pragul de 10 milioane de euro ar fi „cota de avarie“ a lichidităţii.

„Este foarte posibil ca piaţa să revină la lichidităţi zilnice de doar câteva milioane de euro fără o diversificare consistentă a ofertei de instrumente tranzacţionate la BVB. Este nevoie de o dezvoltare a pieţei prin introducerea operaţiunilor de tranzacţionare în marjă şi de dezvoltarea pieţei de derivate, ca şi de stimularea activităţii de market making”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

La sfârşitul zilei s-a înregistrat rezultatul tranzacţiilor speciale cu Petrom de 86 de milioane de euro, dar aşa ceva nu se întâmplă în fiecare an.

Evoluţia noilor vedete ale BVB lansează seriose îndoili că (de asemenea) mult aşteptatele listări ale Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia vor creşte lichiditatea suficient de mult, pentru ca BVB să intre în circuitul burselor care atrag zi de zi marii investitori.

„Cu listarea Hidroelectrica, a CE Oltenia şi Electrica se va depăşi o masă critică a ofertei de acţiuni a unor companii mari. Listările administraţiilor porturilor şi aeroporturilor vor fi un plus, ca şi listările de companii private, atâtea câte pot ajunge la Bursă. Totuşi, lichiditatea generală a BVB nu se poate bizui doar pe tranzacţiile clasice cu acţiuni”, a spus şi Mihai Buliga, preşedintele consiliului de administraţie al SSIF Broker Cluj Napoca.

Fără diversificarea ofertei de instrumente, BVB nu se va deveni suficient de atractivă pemntru marii investitori, spun liderii SSIF Broker Cluj Napoca.

SSIF Broker Cluj Napoca este singura firmă de brokeraj care este listată ea însăşi la Bursă.

Plusul de lichiditate adus de Romgaz pare dezamăgitor, deşi Romgaz este a doua cea mai mare companie listată la BVB şi pe ea se sprijină o parte din cele mai mari speranţe de creştere a lichidităţii zilnice.

Creşterea lichidităţii (a valorii tranzacţiilor) este esenţială pentru ca piaţa de la Bucureşti să devină atractivă pentru investitorii mari, care nu-şi pierd timpul cu tranzacţii mici. O piaţă cu lichiditate mare este şi mult mai greu de manipulat cu ordine mici.

Mai dorită decât Romgaz ar fi putut fi, poate, doar BCR, dar jocurile făcute de Erste şi SIF-uri au adus repede dezamăgirea printre investitori. Mai rămâne speranţa Hidroelectrica.

Dar Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sunt tipice pentru categoria companiilor mari, de tip blue chips, care sunt furnizoare de dividende şi care oferă perspectiva creşterii în timp a preţului acţiunilor. Lichiditatea zilnică se susţine însă, mai ales cu titlurile care sunt potrivite pentru speculaţii, sau cu instrumente financiare derivate, cu risc, legate sau nu de acţiunile atractive.

Brokerii clujeni cred că lichiditatea la BVB ar creşte semnificativ prin diversificarea posibilităţilor de acoperire a riscului, de încurajare a firmelor de brokeraj să devină market-makeri (formatori de piaţă), şi a derulării de operaţiujni precum tranzacţiile în marjă.

În noiembrie anul trecut, SSIF Broker a înaintat instituţiilor pieţei o serie de propuneri de dezvoltare a pieţei, în luna decembrie a fost creat un grup de lucru din specialişti, care a prezentat de asemenes propuneri de măsuri pentru modificarea regulamentelor CNVM (acum ASF), dar răspunsurile întârzie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...