Bursele asiatice sunt în creştere, după revenirea de pe Wall Street

Bursele din Asia au revenit joi pe creştere, în urma creşterilor înregistrate miercuri pe Wall Street, însă revenirea calmului rămâne precară pe fondul persistenţei îngrijorărilor cu privire la încetinirea economiei chineze, transmite AFP.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 07:13
Bursele asiatice sunt în creştere, după revenirea de pe Wall Street

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în creştere cu 1,08% (197,61 puncte) până la valoarea de 18.574,44 puncte. De asemenea, bursele de la Hong Kong, Sydney şi Seul erau şi ele în creştere la fel ca şi bursa de la Shanghai care la mijlocul şedinţei înregistra o creştere de 1,55%.

Potrivit traderilor, creşterea burselor asiatice se explică în primul rând prin revenirea optimismului ca urmare a revenirii burselor de la New York. Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat miercuri o creştere de aproape 4%, după şase şedinţe consecutive de scădere, pe fondul perspectivelor ca Rezerva Federală americană să amâne majorarea dobânzii de bază din cauza dificultăţilor economice din China.

‘Creşterea puternică de la New York a contribuit în mare parte la susţinerea pieţei bursiere din China’, a explicat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities. ‘Încrederea investitorilor se redresează dar pentru o revenire durabilă va fi nevoie de timp’, a adăugat analistul.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, a doua mare economie a lumii responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În încercarea de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca centrală a Chinei a adoptat marţi o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, Banca centrală a Chinei a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, în încercarea de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale.

China a înregistrat anul trecut o creştere de 7,4%, cea mai slabă din ultimul sfert de secol, iar pentru acest an oficialii de la Beijing au fixat o ţintă de creştere de 7%. După decenii în care creşterea economică a Chinei a fost mai mare de 10% pe an, stimulată de exporturi şi cheltuieli publice masive în infrastructură, motoarele de creştere au început să încetinească: producţia industrială a încetinit, exporturile au scăzut iar piaţa imobiliară stagnează.

În încercarea de a reechilibra şi a reorienta economia spre un model de creştere mai lent dar mai durabil, guvernul chinez vrea să stimuleze consumul intern, prin încurajarea serviciilor şi a sectorului privat şi de asemenea să restructureze companiile de stat ineficiente. Însă, în pofida măsurilor de susţinere repetate, datele statistice dezamăgitoare se succed în China iar această înrăutăţire a conjuncturii economiei chineze a afectat în ultimele zile bursele din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...