Bursele asiatice sunt în scădere, iar petrolul continuă să crească din cauza situaţiei din Siria

Bursele asiatice înregistrau scăderi la sfârşitul şedinţei de miercuri în timp ce cotaţia barilului de petrol continuă să crească, pieţele financiare fiind îngrijorate de o eventuală intervenţie militară occidentală în Siria după presupusul atac cu arme chimice al regimului de la damasc, transmite AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 07:13
Bursele asiatice sunt în scădere, iar petrolul continuă să crească din cauza situaţiei din Siria

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 1,51% până la valoarea de 13.338,46 puncte. De asemenea, în jurul orei 03.30 GMT, indicele Kospi al bursei de la Seul înregistra o scădere de 0,95%, indicele SX200 al bursei de la Sydney înregistra o scădere de 1,16%, în timp ce indicele bursei de la Hong Kong a încheiat prima prima şedinţă de miercuri în scădere cu 1,74%.

La fel ca şi pieţele bursier europene şi americane, care au încheiat şedinţa de marţi în scădere, bursele asiatice mizează pe o revenire a riscurilor geopolitice. În plus, bursa niponă este afectată şi de consecinţele aprecierii yenului, considerat drept o valoare de refugiu în perioade dificile. Însă aprecierea monedei japoneze îi afectează pe marii exportatori niponi, ale căror venituri înregistrate în străinătate se diminuează în momentul convertirii în yeni dacă cursul monedei japoneze creşte.

La rândul său cotaţia petrolului continuă să crească după ce marţi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni (în cazul ţiţeiului WTI) şi cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni (pentru ţiţeiul Brent). În cursul schimburilor care au avut loc dimineaţa barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna octombrie a crescut cu 1,26 dolari până la 110,27 dolari. De asemenea barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului a câştigat 1,54 dolari până la 115,90 dolari.

‘Posibilitatea unei lovituri militare în Siria creşte cu fiecare minut iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea destabilizării regiunii Orientului Mijlociu’, subliniază Kathy Lien, analistă la BK Asset Management.

În ceea ce priveşte cotaţia petrolului, operatorii iau în calcul ‘riscul perturbării tranzacţiilor şi transportului ţiţeiului în regiune’, a apreciat la rândul său Michael McCarthy, de la firma CMC Markets din Sydney.

Ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat într-un turneu în Asia, a avertizat marţi că forţele armate americane sunt gata pentru o acţiune militară dacă preşedintele Barack Obama îşi va da acordul.

Siria este un mic producător de petrol (câteva zeci de mii de barili de ţiţei pe zi) însă pieţele financiare se tem că o intervenţie internaţională ar putea destabiliza întreaga regiunii a Orientului Mijlociu, o zonă cheie pentru producţia mondială de petrol.

La începutul crizei, în luna martie 2011, Siria extrăgea aproximativ 380.000 de barili pe zi. La începutul lunii august, după doi ani de război civil, producţia de petrol a Siriei a scăzut la 39.000 de barili pe zi. Cu toate acestea pieţele se tem de posibilitatea ca conflictul din Siria să pună în pericol mize mai mari.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...