Bursele din China au fost închise după o nouă cădere de 7%

Bursele din Shanghai şi Shenzhen au fost închise joi, imediat după debutul tranzacţiilor, în urma unei noi căderi de 7% care a declanşat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea, informează AFP.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 06:59
Bursele din China au fost închise după o nouă cădere de 7%

Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul ‘circuit breaker’, care prevede suspendarea tranzacţiilor în cazul unor fluctuaţii mari, după ce luni bursele de la Shanghai şi Shenzhen au fost închise după o scădere de 7%.

În momentul închiderii premature de joi, la mai puţin de o jumătate de oră de la debutul tranzacţiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai înregistra o cădere de 7,32%, sau 245,95 puncte, până la 3.115,89 puncte. La rândul său, indicele bursei de la Shenzhen înregistra o cădere de 8,35%, sau 178,08 puncte, până la 1.955,88 puncte.

‘Utilizarea mecanismului ‘circuit breaker’ este principalul motiv al acestor scăderi pentru că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanşarea sa în ziua de luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piaţa de lichidităţi şi investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde’, a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities.

Mecanismul ‘circuit breaker’ este bazat pe indicele CSI300, care include acţiunile unor mari companii petroliere şi bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacţiile sunt suspendate timp de 15 minute. Însă joi la reluarea tranzacţiilor, în doar un minut, scăderile au fost mai mari de 7%, ceea ce a declanşat oprirea tranzacţiilor pentru întreaga zi.

Această degringoladă a burselor chineze intervine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze, a doua economie mondială, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei chineze, yuanul. Banca Centrală a Chinei (PBOC) a coborât joi cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internaţional, dar scumpeşte importurile Chinei.

‘Piaţa se aşteaptă în prezent ca yuanul să se deprecieze din cauza încetinirii economiei chineze’, a declarat Claire Huang, economist la Société Générale. Analiştii estimează că în 2015 economia chineză a înregistrat o creştere de 6,9%, ceea ce reprezintă cel mai slab ritm de creştere înregistrat în ultimul sfert de secol.

În încercarea de a-i linişti pe investitori, Comisia de reglementare a pieţelor financiare din China (CSRC) a anunţat joi prelungirea restricţiilor de vânzare impuse acţionarilor care deţin mai mult de 5% din capitalul unei societăţi cotate la bursă. Această restricţie a fost introdusă pentru prima dată în vara lui 2015 în încercarea de a opri căderea înregistrată atunci de bursele chineze. Însă de data aceasta acţionarii sunt autorizaţi să vândă 1% din acţiunile pe care le deţin la fiecare trei zile.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în atenția clienților. Versiunea de top, R eHybrid, asigură șoferului 462......
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
CEC Bank a introdus, pe parcursul anului trecut, fluxurile ce permit procesarea 100% digitală a cererilor de credite negarantate ...
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru PlayStation
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către ...