Bursele europene înregistrează o scădere moderată, după declinul semnificativ din SUA

Bursele europene înregistrau vineri dimineaţă o scădere moderată, după ce indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat într-un teritoriu de corecţie, înregistrând un declin de 10% faţă de nivelul ridicat din ianuarie, sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 09 feb. 2018, 09:31
Bursele europene înregistrează o scădere moderată, după declinul semnificativ din SUA

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,6%, iar analistul Kerry Craig de la JP Morgan Asset Management a apreciat că actualele corecţii de pe pieţe sunt legate de temerile privind creşterea inflaţiei, în condiţiile în care pieţele încă nu s-au ajustat la probabilitatea ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânda de patru ori în 2018.

În deschiderea şedinţei bursiere de vineri, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a înregistrat un declin de 0,36%, la 7.144,77 puncte, în timp ce indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 0,40%, la 12.211,42 puncte, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris înregistra un recul de 0,31%, la 5.135,95 puncte.

‘Nu este ieftin, dar este mai aproape de valoarea corectă. Pentru prima dată în ultimele săptămâni, piaţa este verticală, după ce, în ultimele luni, valoarea acţiunilor era extrem de ridicată. Din acest punct de vedere, corecţia pe care o vedem acum este de fapt extrem de folositoare’, a apreciat analistul Pierre Bose, de la Credit Suisse.

Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, toate pieţele bursiere înregistrau scăderi masive vineri dimineaţă, ştergând majoritatea câştigurilor înregistrate în precedentele două sesiuni. Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de vineri în scădere cu 3,33%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 29.436,73 puncte, în scădere cu 1.014,54 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 3,2%, indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistra un declin de 6%, ajungând la cel mai redus nivel din nai 2017, în timp ce în Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 1,2% iar indicele Kospi al Bursei sud-coreene înregistra un declin de 1,4%.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2,3%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni

‘Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv’, a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

Corecţia iniţială a fost ‘incandescentă’, în urma majorării randamentelor obligaţiunilor, dar s-a înrăutăţit luni în urma imploziei unui ETN (exchange traded note – titluri de datorie tranzacţionate la bursă), care a permis investitorilor să parieze pe volatilitate scăzută, a explicat Marco Pirondini, director în cadrul companiei de gestionare a activelor Amundi Pioneer Asset Management.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...