Bursele europene sunt în urcare, datorită rezultatelor companiilor şi scăderii inflaţiei din China

Bursele europene sunt în urcare în prima parte a şedinţei de joi, datorită optimismului generat de rezultatele peste estimări raportate de Nestle, Commerzbank şi alte companii, dar şi scăderii inflaţiei din China, semn că banca centrală ar putea interveni pentru stimularea economiei.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 09:17
Bursele europene sunt în urcare, datorită rezultatelor companiilor şi scăderii inflaţiei din China

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,3% în primele 40 de minute ale şedinţei de tranzacţionare şi este în urcare cu 15% din 4 iunie, când a atins minimul acestui an.

Pieţele asiatice au urcat joi în medie cu 0,9%, iar tranzacţiile futures indică aprecieri şi pentu bursa de la New York.

„De ceva timp, investitorii se tem că economia chineză riscă o aterizare dură, pe fondul datelor economice slabe din ultimul timp. Raportul din această dimineaţă privind inflaţia preţurilor de consum a dat credibilitate zvonurilor că vor urma noi măsuri de relaxare a politicii monetare, din moment ce inflaţia a continuat să scadă”, comentează pentru Bloomberg Michael Hewson, analist la CMC Markets UK, în Londra.

Inflaţia anuală din China a încetinit la 1,8% în iulie, de la 2,2% în iunie.

Atenuarea presiunilor inflaţioniste ar putea încuraja banca centrală să ia noi măsuri de stimulare a economiei. Liderii Partidului Comunist au promis că vor continua ajustarea politicii monetare pentru a se asigura că economia va creşte în acest an într-un ritm stabil.

Acţiunile grupului elveţian Nestle au urcat cu 2% în prima parte a zilei, după ce compania a raportat creşterea veniturilor în Europa, America de Nord şi America Latină în trimestrul al doilea datorită majorării preţurilor.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator german de telecomunicaţii, a câştigat 0,9% la Frankfurt dup ce a raportat rezultate financiare peste estimări pentru trimestrul al doilea.

Commerzbank, a doua bancă germană, a pierdut 3,1% pe bursă după ce a anunţat că profitul din al doilea semestru al acestui an va fi mai mic decât în prima jumătate.

Titlurile Standard Chartered, banca britanică acuzată în SUA că a încălcat sancţiunile economice impuse Iranului, au urcat cu 2,9% la Londra după ce directorul general al grupului, Peter Sands, a declarat că autorităţile americane nu au baza legală pentru a revoca licenţa instituţiei de credit.

Acţiunile Bankia, banca spaniolă naţionalizată în luna mai, au avansat cu 29% la Madrid. Valoarea titlurilor Bankia s-a dublat din 26 iulie, când preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că va face „tot ceea ce este necesar” pentru a asigura supravieţuirea monedei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...