1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Bursele împing marile companii ale lumii sub valoarea activelor lor. Care sunt acestea

Frica foarte mare de risc ţine mulţi mari investitori profesionişti departe de ordinele de cumpărare, cu toate că acţiunile s-au ieftinit foarte mult. Scăderile cotaţiilor au condus la situaţia în care valoarea activelor companiilor este mai mare decât valoare lor de piaţă, ceea ce este absurd din punctul de vedere (de altădată) al jucătorilor la bursă.

24 iun, 2012 | Bloomberg

Evaporarea, numai în acest trimestru, a peste 3.600 de miliarde dolari din valoarea companiilor cotate la bursele lumii, a făcut ca mai mult de 580 de companii, din indicele bursier global MSCI, să fie cotate sub valoarea activelor lor nete, potrivit Bloomberg.

BNP Paribas SA (BNP) şi Gazprom (GAZP) sunt exemplele favorite ale analizei Bloomberg.

Cele mai ieftine acțiuni se tranzacționează la o medie de 0,7 a raportului preț / valoare contabilă (cu precizarea că valoarea contabilă după standardele internaţionale nu este la fel de fantomatic depărtată de valoarea reală a activelor,  ca în contabilitatea românească).

Băncile europene, producătorii de automobile japonezi, dezvoltatorii imobiliari asiatici şi producătorii ruşi de petrol au ajuns atat de ieftini, încât unii investitorii nu mai rezistă tentaţiei şi cumpără, puţin câte puţin, ca să nu se simtă pe pieţe.

În schimb, cele mai scumpe acţiuni, precum cele din domeniul îngrijirii sănătăţii şi din cel al produselor de consum, ale căror venituri nu sunt atât de legate de mersul economiei, se vând la multipli de 9,6 ori faţă de valoara contabilă, potrivit Bloomberg.

Acţiunile cu cele mai mici rate preţ / valoare ciontabilă au câştigat cu 50% mai mult, în ultima decadă, decât cele mai scumpe (randamente de 6,2%, faţă de 4,3%).

Cu toate acestea, nesiguranţa privind ce fel de lume financiară vom avea în viitor îi face pe mulţi alţii, cei mai mulţi, să nu-şi asume riscuri.

„Ne-am tot învârtit în jurul întrebării dacă suntem suficient de curajoşi pentru a cumpăra unele dintre acţiunile profund subevaluate, dar riscante", a spus David Semple, care are grijă de  aproximativ 35 miliarde de dolari ca director al unei firme de administrare de investiţii, citat de Bloomberg.

Nu cred că suntem, încă - I don’t think we’re there yet“, spune omul, citat de Bloomberg, fâcând aluzie la o celebră butadă anglo-saxonă.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO