Business-ul din industria de software românească va depăşi 5,4 miliarde de euro, în 2018

Afacerile din industria de software românească, în care activează peste 17.000 de firme de profil, vor depăşi 5,4 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 10,2% faţă de anul anterior, reiese dintr-o analiză de specialitate realizată de KeysFin.
Economica.net - joi, 29 nov. 2018, 08:27
Business-ul din industria de software românească va depăşi 5,4 miliarde de euro, în 2018

Numărul companiilor din industria de software a crescut, astfel, cu 3.000 în comparaţie cu anul 2012, iar raportat la 2007 afacerile din sectorul de software au urcat cu 150%. Comparativ cu anul 2016, creşterea a fost de 5,4%.

Conform analizei de specialitate, cele mai mari afaceri le-au realizat, în 2017, firmele străine prezente în România, în principal Oracle România (221 milioane de euro, echivalentul a 4,5% din total), IBM România (195 milioane de euro şi 3,9% din total) şi Ericsson România (159 de milioane de euro; 3,2% din total).

Topul cifrei de afaceri este completat de Endava România (82,5 milioane de euro; 1,7% din total) şi Atos IT (73,3 milioane de euro şi 0,9% din total).

La nivel general, cele mai mari zece companii generau 21% din totalul cifrei de afaceri înregistrat în România, în sectorul software.

Datele KeysFin arată, totodată, că, la nivel geografic, cele mai mari afaceri au fost realizate de firmele din Bucureşti-Ilfov (3 miliarde euro), Cluj (723 milioane euro), Iaşi (223 milioane de euro), Timiş (190 de milioane de euro) şi Braşov (152 de milioane de euro). Acestea au generat, împreună, peste 86% din cifra de afaceri totală în 2017.

Potrivit sursei citate, cel mai profitabil jucător din piaţa de software a fost, în 2017, SAP România (locul 8 în clasamentul după cifra de afaceri), cu un rezultat de 20 de milioane de euro. Ierarhia a fost completată de IBM România, Atos, Logic IT şi Misys. Împreună, cele mai profitabile cinci companii au generat 11% din profitul total al industriei.

Referitor la numărul de salariaţi, cei mai mari angajatori erau, la nivelul anului trecut, Oracle România (4.142 angajaţi), IBM România (3.096), Comdata Service (2.812), Ericsson (2.179) şi Atos IT (1.871 de angajaţi). În funcţie de categorie, companiile medii înregistrau cel mai mare număr de angajaţi, de peste 44.000, respectiv 41,7% din total.

La nivel mondial, firmele americane sunt cele care dau tonul în industria de software. Astfel, Microsoft a devenit, zilele trecute, cea mai valoroasă companie din lume, detronând Apple. Oracle, Symantec, Vware, Finserv sau Adobe.

În ceea ce priveşte situaţia la nivel european, datele oficiale relevă faptul că industria de software este estimată să crească într-un ritm mediu de 1,8% pe an, astfel încât va depăşi 280 de miliarde de euro, în 2020. SAP se poziţionează ca lider incontestabil la nivel european, cu venituri de 23,5 miliarde de euro în 2017, urmată de Wolters Kluwer, Hexagon, Dassault Systemes, Indra, Gemalto, Sage, Asseco Poland SA.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate: activităţi de editare a jocurilor de calculator, activităţi de editare a altor produse software, activităţi de realizare a softului la comandă, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei, activităţi de management-gestiune şi exploatare a mijloacelor de calcul, alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe sau activităţi ale portalurilor web.

Toate cifrele sunt exprimate în euro, iar cursul de schimb folosit este cel oficial, afişat de Banca Naţională a României (BNR), la sfârşitul perioadei. Estimările au la bază rata medie anuală, calculata pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...