BVB nu are încă suficientă lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă. Opt din nouă criterii sunt îndeplinite

Piaţa de capital din România îndeplineşte opt din nouă criterii pentru a-şi îmbunătăţi statutul la categoria piaţă de capital emergentă, de la categoria piaţă de frontieră, în care este situată în prezent, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidităţii pieţei, a anunţat, marţi, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care face referire la un raport realizat de FTSE Russell.
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 09:46
BVB nu are încă suficientă lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă. Opt din nouă criterii sunt îndeplinite

Bursa precizează că a primit de la FTSE Russell, una dintre cele mai importante instituţii internaţionale care analizează pieţele de capital, o informare despre ultima evaluare a pieţei de capital din România, informează NEWS.ro.

„În adresa primită cu puţin timp în urmă se atestă faptul că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepţie – criteriul de lichiditate”, se arată în comunicatul BVB.

Analiza FTSE Russell a fost realizată în luna martie 2016 şi marchează îndeplinirea, de către piaţa românească de capital, a unei noi cerinţe pentru a deveni piaţă emergentă – cea privind costurile de tranzacţionare, care trebuie să fie competitive şi rezonabile.

„Astfel, România a ajuns să îndeplinească opt din cele nouă criterii impuse pentru a promova la statutul de piaţă emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunţ reprezintă un succes major, care ne plasează la un pas distanţă de a fi incluşi pe “Lista scurtă“ (Watch List) de către instituţia de evaluare internaţională”, se menţionează în comunicat.

Singurul criteriu care rămâne de îndeplinit, cel al lichidităţii, presupune existenţa în piaţă a unor tranzacţii suficient de mari încât să permită investiţii internaţionale mari.

Potrivit BVB, îndeplinirea criteriului presupune un „anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piaţă şi a acţiunilor disponibile spre vânzare, care să înregistreze valori de tranzacţionare ridicate”.

Reprezentaţii Bursei au solicitat, de mai multe ori, continuarea listării companiilor de stat importante, pentr a susţine dezvoltarea pieţei de capital.

Potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în 2015, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB a fost de 9,4 milioane euro, de peste două ori mai mică decât rulajul de la Bursa din Praga, de 22,1 milioane euro, şi de aproape trei ori sub nivelul de la Bursa din Budapesta, de 28,6 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...