1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

News

BVB: Profit net de 1,62 milioane lei, în creştere cu 16%, în primul trimestru

Bursa de Valori Bucureşti a raportat un profit net de 1,62 milioane lei în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, susţinut în principal de veniturile financiare, conform datelor publicate marţi pe site-ul BVB.

05 mai, 2015 | Agerpres

Preţul acţiunilor BVB a ajuns la 36,58 lei la finele primului trimestru din 2015, după o apreciere cu 8%, scrie Agerpres.

Cifra de afaceri netă a societăţii a scăzut cu circa 13%, până la 4,06 milioane lei, în timp ce veniturile din exploatare au coborât cu 9,6%, la 4,3 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare au crescut cu 14%, la 4,05 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 7,7%, la 1,79 milioane lei.

Principalul indice -BET - a stagnat în trimestrul analizat, evenimentele pozitive din zona macro (reducerile repetate ale dobânzii de politică monetară de către banca centrală, perspectivele de reducere a fiscalităţii introduse prin noul Cod Fiscal) contracarând efectele negative generate de situaţia din Grecia, tensiunile din Ucraina şi alte valuri de pesimism care au afectat şi alte pieţe.

Valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni, exclusiv ofertele publice, a încetinit la 2,11 miliarde lei faţă de perioada similară a anului anterior, însă a înregistrat un avans de 5,5% comparativ cu trimestrul precedent. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni a atins un nivel de 33,4 milioane lei (exclusiv ofertele publice), cu 3,7% peste trimestrul precedent, dar cu aproape 9% sub perioada similară a anului 2014.

Tranzacţiile Deal au continuat să reprezinte în medie 18% din valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni, procentaj similar cu cel din trimestrul 4 al anului 2014, însă semnificativ sub nivelul de 45% din primele 9 luni ale anului 2014 (înainte de implementarea noilor tarife).

Segmentul instrumentelor cu venit fix şi cel al produselor structurate au înregistrat performanţe pozitive comparativ cu ambele perioade de referinţă. Tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au avut o valoare de peste 3 ori mai mare faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni din 2014 şi au urcat cu 37,5% faţă de trimestrul precedent. Produsele structurate au rămas, de asemenea, pe trendul ascendent din ultimele luni şi au generat tranzacţii în valoare de 100 milioane lei, evoluţie determinată şi de creşterea numărului de instrumente noi lansate în perioada analizată.

'Reducerea tarifelor de tranzacţionare începând cu 1 octombrie 2014, deşi considerată în general o măsură cheie pentru îmbunătăţirea competitivităţii pieţei locale şi apropierea acesteia de standardele Pieţelor Emergente, a afectat veniturile din tranzacţionare care au ajuns la 3,05 milioane lei, cu 21,2% mai puţin faţă de perioada precedentă şi jumătate din cifra înregistrată în trimestrul al 4-lea din 2014, când ofertele publice au adus BVB venituri suplimentare importante', se arată în raportul BVB.

Veniturile din comisioane pentru admiterea şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor au crescut faţă de ambele perioade de referinţă până la 0,4 milioane lei, determinate în principal de tarifele plătite de companiile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa AeRO.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO