Tranzacţii mai ieftine la Bursa din Bucureşti. De la 1 octombrie se reduc comisioanele de tranzacţionare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va reduce comisioanele de tranzacţionare începând cu 1 octombrie 2014. Este una dintre măsurile prevăzuter în programul de eliminare a celor "8 bariere" din calea dezvoltării instituţiei, vitale pentru finanţarea neinflaţionistă a companiilor româneşti. BVB are reputaţia uneia dintre cele mai scumpe pieţe din regiune.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 17:57
Tranzacţii mai ieftine la Bursa din Bucureşti. De la 1 octombrie se reduc comisioanele de tranzacţionare

OPT BARIERE

‘Consecventă procesului de eliminare a celor 8 Bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va aplica reduceri ale comisioanelor practicate pentru tranzacţiile realizate pe piaţa reglementată, pe piaţa Rasdaq, ATS şi Nelistate. Reducerea comisioanelor de tranzacţionare va intra în vigoare de la 1 octombrie 2014’, se arată într-un comunicat al BVB, citat de  AGERPRES.

Decizia BVB de reducere a comisioanelor este menită să încurajeze activitatea de tranzacţionare a participanţilor şi investitorilor pe bursă şi va contribui la dezvoltarea pieţei locale de capital. Iniţiativa BVB urmează deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a reduce comisioanele aplicate pe partea de cumpărare a unei tranzacţii, precizează sursa citată.

Citeşte

Ce vor investitorii la bursă de la autorităţi. Absurdităţile care trebuie eliminate

şi

Piaţa românească de capital este dintre cele mai scumpe din regiune şi „puţin mai ieftină” ca a Egiptului

‘Continuăm eforturile şi proiectele noastre, menite să revitalizeze piaţa de capital din România. Mulţi dintre aceşti paşi, inclusiv îmbunătăţirea când vine vorba de costul accesului la piaţă, sunt parcurşi împreună cu ASF şi ceilalţi reglementatori. Acest proces va continua’, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Deciziile privind reducerea comisioanelor de tranzacţionare sunt, în primul rând, scăderea comisioanelor BVB de tranzacţionare pentru acţiuni, unităţi de fond, drepturi, ETF, produse structurate, tranzacţionate în cadrul pieţei reglementate – Regular şi Odd Lot, Rasdaq, ATS şi Unlisted.

Noile comisioane de tranzacţionare, ca sumă a comisioanelor BVB şi ASF, vor fi de 0,1% (10 bps- puncte de bază – n.r.), percepute atât pe partea de cumpărare, cât şi pe partea de vânzare tuturor participanţilor, mai puţin Market Makerilor, pentru care deja comisioanele sunt reduse.

În ceea ce priveşte comisioanele standard de tranzacţionare care vor fi aplicate participanţilor pentru tranzacţii cu acţiuni, drepturi, unităţi de fond (Regular şi Odd Lot, Rasdaq, ATS, piaţa Unlisted), comisionul de tranzacţionare aplicat pe partea de cumpărare va scădea la 0,04% din valoarea tranzacţiei, nivel cu peste 11% mai mic decât în prezent, iar comisionul perceput pe partea de vânzare va scădea cu aproape 15%, de la 0,117% la 0,1%. Comisioanele de tranzacţionare aplicate pieţelor Deal se menţin nemodificate.

Potrivit BVB, costul total de tranzacţionare de 0,1% (comision ASF – 0,06% şi comision BVB – 0,04%) va fi pe partea de cumpărare cu 20% mai mic decât cel din prezent, iar pe partea de vânzare (comision perceput doar de BVB) cu aproape 15% mai mic decât în prezent. Noile comisioane reduse vor fi aplicate de BVB şi pentru piaţa Odd Lot.

În ceea ce priveşte comisioanele standard de tranzacţionare aplicate participanţilor pentru ETF-uri şi produse structurate, şi în acest caz costul total de tranzacţionare (ASF şi BVB) va fi de 0,1% la cumpărare (comision ASF – 0,06% şi comision BVB – 0,04%) şi de 0,1% la vânzare (comision BVB).

BVB va percepe un comision de 0,04% la cumpărare, cu 20% mai puţin decât în prezent (0,05%), iar comisionul aplicat la vânzare va scădea cu aproape 17%, de la 0,12% la 0,1%. Comisioanele de tranzacţionare aplicate pieţelor Deal se menţin nemodificate, iar comisioanele pentru produsele structurate care au drept activ suport instrumente financiare cu venit fix sau pentru OPCVM tranzactionabile (ETF) care investesc în instrumente financiare cu venit fix rămân nemodificate, acestea fiind deja reduse faţă de cele standard.

De asemenea, pe partea comisioanelor de tranzacţionare aplicate Market Makerilor/ Furnizorilor de lichiditate pentru titlurile de participare la ETF-uri şi produsele structurate, pentru Market-makeri/ Furnizori de lichiditate va fi un comision de tranzacţionare de 0,06% (comision ASF – 0,04% şi comision BVB – 0,02%) atât pe partea de cumpărare, cât şi pe partea de vânzare (comision BVB – 0,06%). Comisionul total (ASF şi BVB) pe partea de cumpărare va fi cu mai mult de 14% sub cel actual, iar cel la vânzare cu 25% mai mic decât în prezent.

BVB va percepe un comision de 0,02% la cumpărare, cu 33% mai puţin decât în prezent, iar la vânzare un comision de 0,06%, în scădere cu 25% faţă de nivelul actual.

În ceea ce priveşte comisioanele de tranzacţionare aplicate Market Makerilor (MM) înregistraţi pentru ATS Internaţional, conform noilor comisioane, Market Maker-ul va primi pentru fiecare tranzacţie de cumpărare 0,08%, iar pentru fiecare tranzacţie de vânzare Market Makerul primeşte la fel ca în prezent 0,02%.

În cel de-al doilea rând, deciziile privind reducerea comisioanelor de tranzacţionare vizează şi scăderea comisioanelor de tranzacţionare pentru obligaţiuni şi titluri de stat. Excepţie fac comisioanele pentru titlurile de stat dedicate investitorilor de retail, care au fost reduse faţă de comisionul standard, şi comisioanele aplicate pentru pieţele de ofertă care vor rămâne nemodificate.

Pe partea comisioanelor standard de tranzacţionare care vor fi aplicate participanţilor (inclusiv comisioane aplicate pentru pieţele deal), comisionul aplicat pentru tranzacţiile cu obligaţiuni va scădea cu aproape 54%, de la 0,0216% la 0,01%, atât pe partea de cumpărare, cât şi pe partea de vânzare.

Totodată, BVB va reduce şi comisioanele aplicate pentru tranzacţiile cu titluri de stat (exceptând titlurile de stat destinate investitorilor de retail), urmând ca acelaşi comision să fie aplicat indiferent de valoarea tranzacţiei. Comisionul practicat la cumpărare va fi de 0,0004% din valoarea tranzacţiei, respectiv între 1 leu şi 10 lei /tranzacţie.

Potrivit BVB, în prezent, dacă o tranzacţie este de cel mult 3 milioane lei, comisionul este de 0,0008% din valoarea tranzacţiei. Comisionul minim este de 1 leu, iar cel maxim de 24 lei / tranzacţie. Dacă valoarea unei tranzacţii este mai mare de 3 milioane lei, comisionul practicat este de 24 lei + 0,00036% din valoarea tranzacţiei (valoarea tranzacţiei minus 3 milioane lei). Comisionul minim este de 24 lei, iar cel maxim de 81 lei.

În ceea ce priveşte comisioanele de tranzacţionare care vor fi aplicate Market Makerilor, indiferent de valoarea tranzacţiei, BVB va percepe un comision de 0,0002% din valoarea acesteia, însă nu mai puţin de 1 leu/ tranzacţie şi nu mai mult de 5lei/tranzacţie, atât pe partea de cumpărare,cât şi pe cea de vânzare. În prezent: dacă valoarea unei tranzacţii este de cel mult 3 milioane lei, comisionul este de 0,00057% din valoarea tranzacţiei. Comisionul minim este de 1 leu, iar cel maxim de 24 lei / tranzacţie. Dacă valoarea unei tranzacţii depăşeşte 3 milioane lei, comisionul este de 17 lei + 0,00025% din valoarea tranzacţiei (valoarea tranzacţiei minus 3 milioane lei). Astfel, comisionul minim este de 17 lei, iar cel maxim de 57 lei.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. Bursa de Valori Bucureşti este o companie listată pe propria piaţa din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată un raport al Oficiului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, citat......
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...