BVB: România a fost inclusă pe lista ţărilor ce prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă

România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă, conform deciziei FTSE Russell, publicată joi, informează Bursa de Valori Bucureşti.
Economica.net - vin, 30 sept. 2016, 06:05
BVB: România a fost inclusă pe lista ţărilor ce prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă

‘Piaţa de capital din România a fost inclusă pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care âmpiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum şi în strategia de afaceri a BVB’, menţionează reprezentanţii bursei.

‘Piaţa de capital din România a fost inclusă pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum şi în strategia de afaceri a BVB’, menţionează reprezentanţii bursei.

Potrivit BVB, promovarea în categoria superioară se va realiza urmare a îndeplinirii condiţiilor de lichiditate a pieţei în ansamblu, precum şi de prezenţa în piaţă a companiilor mari cu valori de tranzacţionare individuale semnificative.

‘În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia), evaluează piaţa de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă, în principal, la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţa de capital şi modul în care aceştia pot cumpăra şi vinde acţiuni. Ne gândim în mod pozitiv cu privire la viitor, pentru că am definit în mod corect procesul care trebuie demarat şi modificările care trebuie implementate şi, mai important, pentru că avem capacitatea şi expertiza pentru a prioritiza executarea şi să nu permitem apariţia unor greşeli majore de-a lungul drumului. Acest lucru a fost recunoscut de una din cele mai respectate agenţii globale de rating de pe piaţă. Mai există unele probleme importante care trebuie rezolvate şi sper că ritmul acestui proces, în care BVB are deseori nevoie de cooperarea constructivă cu alte instituţii, va fi unul rapid’, precizează Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de la Bucureşti.

Şeful BVB: Am scos un penalty în minutul 95. Nu este suficient să rămânem peWatchlist

Includerea României pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă se aseamănă cu obţinerea unui penalty în minutul 95, a declarat, vineri, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.

‘Această realizare o asimilez cu scoaterea unui penalty în minutul 95. Cam aceasta am făcut, am scos un penalty în minutul 95. Putem să marcăm sau putem să ratăm. Nu este suficient să rămânem pe Watchlist fiindcă valoarea adăugată pentru piaţa de capital, pentru România vine din finalizarea acestei upgradări’, a subliniat Lucian Anghel.

Acesta a explicat că pentru a trece în această categorie de pieţe de capital ar fi nevoie de listarea Hidroelectrica şi tranzacţionarea a 4% din acţiunile Petrom.

‘Fără listarea Hidroelectrica în proporţie de minimum 22-23% free-float, cumulat cu tranzacţia Petrom care să realizeze cu acţiuni de 4%, acţiuni nu GDR-uri, pentru că încercăm să dezvoltăm piaţa de capital locală, aceste două tranzacţii dacă s-ar îndeplini şi care nu depind de ceea ce poată să facă Bursa de Valori, depind foarte mult de decizia politică, stă în mâna noastră şi cred că ar fi, în opinia mea, peste 51% probabilitate ca să fim upgradaţi dacă avem aceste două evenimente’, a afirmat Lucian Anghel.

De asemenea, Anghel a precizat că efortul pentru intrarea pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă a fost imens, întins pe durata a patru ani până în prezent şi că ar putea dura câţiva ani până la obţinerea promovării în acea categorie.

‘Cred că este un element foarte important astăzi, putem să fim mândri de ce am realizat, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Făceam un calcul, discutăm de peste 1000 de întâlniri unu la unu în ultimii patru ani. Este un efort absolut fantastic pe care toţi actorii care au fost direct sau indirect implicaţi în piaţa de capital l-au susţinut. Toţi au tras în aceeaşi direcţie’, a declarat Lucian Anghel.

Acesta a mai spus că în urma trecerii la statutul de piaţă emergentă s-ar obţine fonduri mai mari de 25 de ori decât cele disponibile în momentul de faţă pentru piaţa de capital ca piaţă de frontieră, ceea ce ar însemna creşterea cu câteva miliarde de euro a avuţiei statului pentru că are companii listate pe Bursă. Efectul ar putea fi pozitiv şi pentru fondurile de pensii private care au investiţii pe Bursă.

Pe de altă parte, Lucian Anghel a mai precizat faptul că, în ultimii 15 de ani, nicio ţară nu a fost retrogradată, cu excepţia Greciei care a intrat în încetare de plăţi.

Lucian Anghel, a arătat că această decizie reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria pieţei de capital din România.

‘Faptul că România a fost inclusă pe lista ţărilor ce prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă este unul din cele mai importante momente în istoria pieţelor de capital din România. Acesta este efectul progreselor imense realizate în reformarea infrastructurii pieţei, potrivit obiectivelor fixate în programul de eliminare a barierelor care împiedică dezvoltarea normală a pieţei şi strategia de business a BVB, care trebuie implementată în mod decisiv’, a declarat Lucian Anghel.

Decizia FTSE, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, de promovare a României în lista ţărilor ce vor fi monitorizate în vederea acordării statutului de piaţă emergentă reprezintă un semnal pozitiv pentru investitori, confirmând progresul înregistrat de piaţa de capital locală, atât în ceea ce priveşte infrastructura cât şi cadrul de reglementare, consideră reprezentanţii AmCham România.

AmCham: Un semnal pozitiv pentru investitori

Conform unui comunicat al Camerei de Comerţ Americane în România, promovarea pieţei de capital locale din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente este un obiectiv strategic pentru România, care a beneficiat de o largă susţinere la nivelul comunităţii de afaceri.

‘Mulţumim membrilor AmCham implicaţi în formularea şi promovarea recomandărilor pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, al cărei potenţial confirmat de includerea pe lista de monitorizare FTSE pentru pieţe emergente creează premise ce pot aduce numeroase oportunităţi de investiţii pentru ţara noastră. În următorul orizont de timp, eforturile de continuare a procesului de reformă a pieţei de capital vor trebui amplificate pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a acesteia. Sub presiunea complexităţii schimbărilor globale, dialogul constructiv între comunitatea de afaceri, autorităţile de supraveghere şi reglementare şi ceilalţi decidenţi va avea un rol esenţial pentru reuşita demersului de promovare la statutul de piaţă emergentă cât mai curând’, a declarat Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul AmCham România.

Prin grupul de lucru dedicat pieţei de capital din Romania, AmCham în colaborare cu alte structuri asociative a promovat recomandări de eficientizare şi creştere a atractivităţii pieţei de capital din România precum îndepărtarea celor opt bariere administrative sau măsuri de atragere a investitorilor instituţionali nerezidenţi, esenţiale pentru a transforma piaţa de capital într-o sursă de finanţare fiabilă şi atractivă pentru investitori publici şi privaţi.

FTSE revizuieşte anual clasificarea ţărilor în cele patru categorii – pieţe de capital dezvoltate, pieţe de capital emergente avansate, pieţe de capital emergente secundare şi pieţe de capital de frontieră, prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia şi decontarea, cadrul de tranzacţionare, operaţiunile cu derivative. Perioada de monitorizare care debutează acum şi pentru România durează minimum un an, astfel că orice modificare a statutului României va fi anunţată cu ocazia raportului intermediar publicat de FTSE în martie, urmând ca deciziile finale să fie comunicate odată cu publicarea raportului anual în luna septembrie.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...