1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Investiţii

BVB: Tranzacţiile pe bursă au crescut după reducerea comisioanelor, de la 1 octombrie

Valoarea medie a tranzacţiilor executate pe piaţa Regular a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost mai mare în luna octombrie faţă de luna anterioară, iar numărul de tranzacţii a înregistrat o creştere, după ce BVB a redus comisioanele de tranzacţionare de la 1 octombrie.

03 noi, 2014 | Agerpres

Potrivit datelor BVB, valoarea tranzacţiilor pe piaţa reglementată pentru acţiuni româneşti a fost de 587,592 milioane lei în octombrie, în creştere cu 9,45% faţă de septembrie, iar numărul de tranzacţii pentru acţiuni româneşti a fost de 63.680, în creştere cu 8,43% comparativ cu septembrie. Piaţa Regular este piaţa principală pe care se tranzacţionează blocuri de acţiuni.

"Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni în luna octombrie 2014 demonstrează variaţii semnificative în comparaţie cu luna precedentă. Valoarea tranzacţiilor care provin din registrul de ordine a devenit mai relevantă, fiind peste valoarea tranzacţiilor de tip deal (tranzacţii speciale - n.r.). De asemenea, comparativ cu luna anterioară, valoarea medie a tranzacţiilor executate pe piaţa regular este mai mare, iar numărul de tranzacţii a înregistrat o creştere. Toate acestea au contribuit la consolidarea rolului său de piaţă principală. Obţinerea acestor rezultate este direct corelată cu noul cadru de tranzacţionare în vigoare începând cu luna octombrie - punerea în aplicare a proiectului referitor la separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, precum şi aplicarea noilor comisioane de tranzacţionare", precizează un comunicat al BVB remis luni AGERPRES.

Începând cu 1 octombrie 2014, BVB a redus comisioanele de tranzacţionare practicate pentru tranzacţiile realizate pe piaţa reglementată, pe piaţa Rasdaq, ATS şi Nelistate.

În vederea consolidării mecanismelor pieţei principale, BVB este implicată în prezent în proiecte privind implementarea de noi ordine (ordine tip cross, noi termene de valabilitate a ordinelor) şi îmbunătăţirea cadrului de tranzacţionare (pentru extinderea opţiunii de tranzacţionare în cadrul sesiunii Tranzacţionare la închidere).

"Chiar dinainte, intervalul de preţ aferent tranzacţiilor de tip deal a demonstrat faptul că aceste tranzacţii au reprezentat o modalitate de a creşte lichiditatea totală a pieţei. BVB a evidenţiat acest fapt acum câteva luni. Cu toate acestea, preocuparea noastră continuă este de a schimba ponderea tranzacţiilor tip deal în valoarea totală tranzacţionată a pieţei. Alături de separarea sistemelor şi de alte modificări importante puse în aplicare până în prezent, suntem acum, mai mult decât oricând, mai aproape de atingerea acestui obiectiv. O altă necesitate pentru îmbunătăţirea calităţii pieţei constă în eliminarea segmentului odd lot (piaţa în care se tranzacţionează pachete de acţiuni mai mici decât dimensiunea standard - n.r.). Acest lucru va permite investitorilor să tranzacţioneze orice număr de acţiuni în cadrul ordinelor plasate în sistemul de tranzacţionare al BVB. Punerea în aplicare a acestei modificări semnificative este planificată peste câteva săptămâni", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO