BVB va înfiinţa până la finele anului o echipă de vânzări care să atragă companii şi investitori

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, vrea să înfiinţeze până la sfârşitul anului o echipă de vânzări în cadrul BVB, care să atragă noi companii la listare, noi investitori la tranzacţionare şi brokeri.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 15:45
BVB va înfiinţa până la finele anului o echipă de vânzări care să atragă companii şi investitori

„Folosesc acest termen (echipă de vânzări – n.r.), deşi nu îmi place atât de mult, pentru că mai degrabă este vorba despre a spune poveşti credibile, care este situaţia actuală, cum poate influenţa piaţa de capital viitorul unei companii, sau viitorul unei organizaţii. Este un termen tehnic. Prefer business development. Avem nevoie de o astfel de echipă, care să adreseze mesaje, dar şi acţiuni, pentru trei grupuri de participanţi: companii, cele listate sau cele care pot fi listate, investitori existenţi şi cei pe care îi dorim, şi al treilea grup intermediarii (brokerii -n.r.), cei care ar trebnui să aibă mai intens contacte directe cu investitorii şi companiile. Într-un final cineva trebuie să execute tranzacţia, fie că este pe piaţa primară sau secundară”, a declarat Sobolewski pentru MEDIAFAX.

Echipa de vânzări va fi înfiinţată până la finalul anului, potrivit directorului general al Bursei.

„Dar al doilea răspuns este că nu îmi place această cale liniară a acţiunilor, ca mai întâi să formăm această echipă şi apoi vom începe «achiziţiile» de clienţi. Aşadar, deja facem asta. Când mă întâlnesc cu cineva, spre exemplu când mă întâlnesc cu un antreprenor polonez care vrea să îşi listeze afacerea din România la Bucureşti, sau când mă întâlnesc cu un antreprenor român care are deja listată o companie la BVB şi acum se gândeşte să îşi listeze o altă companie, atunci facem schimb de opinii, îi prezint ce îi poate oferi acum bursa şi ce le poate oferi pe viitor, sunt un business developer şi acesta va fi rolul meu în viitor. Am nevoie de oameni care să fie concentraţi pe aceasta în fiecare zi, este important să aibă multă muncă de teren, să fie oameni ocupaţi, altfel ar fi doar o risipă de timp şi de bani”, a adăugat el.

Directorul general al Bursei nu a dat detalii despre numărul de persoane care vor forma echipa de vânzări sau dacă vor fi implicaţi doar angajaţi actuali ai BVB, menţionând că sunt mai importante competenţele membrilor echipei.

„Bursa este un produs dificil (de vândut – n.r.), este ceva care atunci când este vândut necesită multe cunoştinţe şi înţelegere, pentru că nu este suficient să spui «Existăm, avem şi alte companii listate, avem câţiva investitori». Este necesar să răspunzi la diferite întrebări puse de investitori, dacă vindem Bursa investitorilor, intermediarilor, ca să fie noi brokeri, sau companiilor, dacă vrem noi listări. Cu cât aprofundezi cu ei, cu atât de dificile pot fi aceste întrebări. Acestă echipă necesită multe competenţe şi viziune în ceea ce poate fi arătat spre exemplu antreprenorilor, dacă pe aceştia îi vizăm. Nu este uşor, dar este o şansă să construim o relaţie durabilă între oamenii de pe această parte (echipa de vânzări – n.r.) şi compania, proprietarul sau managerii acesteia, o relaţie bazată pe încredere. Dar şi aceasta nu este suficientă, pentru că apoi trebuie să fie o tranzacţie, trebuie să fie oameni care sunt nerăbdători să câştige bani, deci apoi este recomandată o acţiune a brokerilor, consultanţilor şi a noastră”, a afirmat Sobolewski.

Echipa de vânzări ar urma să fie împărţită în trei subunităţi, una care să se adreseze companiilor şi investitorilor, alta care să ţină legătura cu brokerii locali şi străini, iar o a treia va avea ca obiectiv atragerea de clienţi pentru vânzarea de date, cum ar fi cotaţiile în timp real.

În urmă cu două săptămâni, la prima conferinţă de presă susţinută de Sobolewski de la preluarea mandatului la BVB, el spunea că piaţa de capital din România „merită cu uşurinţă” aproximativ 200.000 de mici investitori într-o perioadă de doi ani.

La finalul primului semestru erau deschise 83.292 de conturi la intermediarii de pe piaţa de capital, dintre care 76.400 de conturi sunt micii investitori, cu investiţii de sub 20.000 euro, potrivit statisticilor emise de Fondul de Compensare a Investitorilor. Datele nu iau în calcul însă dacă un investitor are deschise conturi la mai multe firme de brokeraj, astfel că numărul real de investitori este mai mic.

Un alt obiectiv al lui Sobolewski este ca în cel mult doi ani Bursa de la Bucureşti să ajungă o piaţă medie precum cele de la Budapesta şi Praga, iar pe termen mai îndelungat să devină a doua piaţă din regiune după cea de la Varşovia.

Sobolewski a fost numit director general al BVB la începutul lunii iulie şi a preluat conducerea executivă la aproape două luni, în urma avizării pe 21 august de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). El a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 – 2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
Autorităţile chineze au autorizat miercuri redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un moment în care ţara care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor......
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea diurnelor şoferilor
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea ...
Guvernul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), vizează distrugerea firmelor româneşti de ...
Sorin Cîmpeanu: Şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele. Vaccinarea înseamnă o şansă în plus pentru siguranţa din unităţile de învăţământ
Sorin Cîmpeanu: Şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele. Vaccinarea înseamnă o şansă ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat joi că vaccinarea reprezintă "singurul act" care poate opri pandemia ...
Al patrulea record într-o săptămână: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie: 1.031 lei/MWh mâine seară. Cel mai mare preț spot al zilei din Europa
Al patrulea record într-o săptămână: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice ...
După precedentele trei recorduri trei recorduri isotice de preț din ultima săptămână, Piața pentru Ziua Următoare ...