BVB: Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 9 milioane de euro, în februarie. Indicele BET, la maximul ultimilor 9 ani

Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate zece companii, a atins, în februarie, maximul ultimilor nouă ani, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 9 milioane de euro, a anunţat, vineri, Bursa de Valori Bucureşti, într-un comunicat de presă postat pe propria pagină de Internet.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 14:52
BVB: Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 9 milioane de euro, în februarie. Indicele BET, la maximul ultimilor 9 ani

‘Investitorii sunt acum răsplătiţi pentru încrederea lor în piaţa de capital. Faptul că am depăşit, în doar opt săptămâni, nivelul estimat de cei mai optimişti analişti, abia pentru finele anului arată o dinamică foarte bună a pieţei. Optimismul investitorilor are la bază cel puţin trei aspecte: evoluţia macroeconomică mult peste creşterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente în urma unui an cu rezultate pozitive şi perspectiva promovării la un nou statut al pieţei. Au fost randamente ale dividendelor şi creşteri ale preţului la acţiuni de aproape 30% în ultimii trei ani, dacă ne uităm la indicele BET-TR, la care se adaugă peste 12%, în două luni’, a explicat preşedintele BVB, Lucian Anghel.

La rândul său, directorul general al Bursei de la Bucureşti, Ludwik Sobolewski, a punctat faptul că, în urma modernizării continue a pieţei de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaţionale de capital, a creşterii atractivităţii pentru investitorii locali, ‘România părăseşte teritoriul evaluărilor scăzute şi al activităţii reduse de tranzacţionare’.

Potrivit raportului lunar al BVB, în februarie, mai mulţi indici bursieri au ajuns la maxime istorice. Astfel, BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate zece companii, şi BET-TR, care include cele mai lichide zece acţiuni şi dividendele distribuite acţionarilor acestor companii, au crescut luna trecută cu 12,49%.

Cea mai mare valoare atinsă de indicele BET în luna anterioară s-a înregistrat pe 23 februarie, când a închis şedinţa la 8.045 de puncte, aceasta fiind şi cea mai mare valoare atinsă în ultimii nouă ani.

La nivel general, toate cele 10 companii incluse în indicele BET au avut creşteri după primele două luni din acest an, pe primele trei locuri situându-se Nuclearelectrica, un plus de 31,74%, Transgaz (+23,13%) şi Transelectrica (+14,73%). Clasamentul continuă cu OMV Petrom (+14,56%), Fondul Proprietatea (+14,47%), Banca Transilvania (+13,21%), Romgaz (+13,2%), Electrica (+7,9%), Bursa de Valori Bucureşti (+1,03%) şi BRD – Groupe Societe Generale (+0,84%).

De asemenea, ceilalţi indici ai bursei, respectiv BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR şi BET-Plus, au consemnat valori maxime istorice. În acest context, în februarie, cea mai mare valoare pentru BET-TR a fost de 9.937 de puncte, tot în şedinţa din 23 februarie.

Valoarea medie de tranzacţionare a depăşit, în februarie, pragul de 9 milioane de euro, în creştere cu 14,83% faţă de ianuarie 2017, şi cu 62,5% faţă de februarie 2016. La finalul primelor două luni din 2017, valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul cu acţiuni a crescut cu 35% şi a ajuns la 8,5 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti s-a situat la 153 de miliarde de lei, la finalul lunii februarie, nivel care corespunde unei cifre de peste 33,9 miliarde de euro. Din această sumă, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 84 de miliarde lei, echivalentul a 18,6 miliarde de euro, notează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...