BVB: Valoarea tranzacţiilor pe piaţa reglementată s-a diminuat de 2,5 ori, în această săptămână

Valoarea tranzacţiilor înregistrate în perioada 21-25 ianuarie 2019 pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a diminuat de 2,5 ori faţă de săptămâna precedentă, până la 139,98 de milioane de lei, însă acest rulaj a fost realizat în doar patru şedinţe de tranzacţionare, relevă datele publicate pe site-ul BVB, comentate de Agerpres.ro.
Economica.net - Dum, 27 ian. 2019, 15:04
BVB: Valoarea tranzacţiilor pe piaţa reglementată s-a diminuat de 2,5 ori, în această săptămână

Astfel, în perioada menţionată s-au consemnat pe piaţa reglementată 7.147 tranzacţii, cu 118,95 milioane de acţiuni, în timp ce în săptămâna anterioară au fost 19.636 tranzacţii, cu 227,48 milioane de acţiuni, în valoare de 353,96 milioane de lei.

Capitalizarea companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a crescut nesemnificativ faţă de perioada anterioară, până la 145,84 miliarde de lei.

Acţiunile Băncii Transilvania domină topul celor mai tranzacţionate titluri şi în această săptămână, valoarea tranzacţiilor fiind de 35,12 milioane de lei, însă acţiunile au consemnat o depreciere cu 4,6% faţă de săptămâna precedentă. Schimburile cu titluri SIF4 Muntenia au totalizat 21,91 milioane de lei, în timp ce acţiunile societăţii au coborât cu 3,36%.

Pe locul trei se situează titlurile BRD-Groupe Societe Generale, cu o valoare de 18,87 milioane de lei şi o depreciere pe titluri cu 4,63%, urmate de cele ale Fondului Proprietatea cu 18,38 milioane de lei (-3,73%) şi ale SIF1 Banat Crişana cu 10,9 milioane de lei (-1,969%).

În această săptămână, acţiunile societăţii Transilvania Construcţii şi SIF Hoteluri SA s-au apreciat cel mai mult, cu 14,92% respectiv 13,82%, în timp ce titlurile Compa şi Oltchim s-au situat la polul opus şi „au căzut” cu 19,92% şi 14,99%.

În ceea ce priveşte sistemul alternativ de tranzacţionare, în perioada 21-25 ianuarie s-a înregistrat un rulaj de 4,63 milioane de lei, în scădere faţă de valoarea de 9,25 milioane de lei consemnată în săptămâna anterioară.

Numărul total al schimburilor a fost de 518, în cadrul cărora s-au tranzacţionat 10,89 milioane acţiuni, iar capitalizarea companiilor de pe ATS a coborât la 6,92 miliarde de lei.

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat anul 2018 cu o scădere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 15 companii, punând astfel capăt unui şir de şase ani consecutivi de creştere susţinută, susţin reprezentanţii BVB.

Trendul puternic descrescător a fost declanşat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informaţii referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie şi telecomunicaţii, şi modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 11,21%, ştergând într-o singura zi toată creşterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piaţa de capital locală.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut anul trecut cu 5,4% în echivalent lei şi a depăşit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% şi a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 30 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...